100 hrvatskih lidera

dr. sc. Jasminka Samardžija

Knjigu "100 hrvatskih lidera" prije dva dana ispred tristotinjak uzvanika u Muzeju suvremene umjetnosti promovirala je autorica dr. sc. Jasminka Samardžija. Donosimo vam djelić atmosfere, a intervju o procesu nastanka istraživanja prenosimo s portala Motivacijski govornik.

Koja je svrha istraživanja i knjige intervjua?

Svrha knjige jest pokazati viđenje hrvatskih lidera o putu razvoja svoje karijere iz područja: arhitekture i građevine, bankarstva, osiguranja i konzaltinga, distribucije i trgovine, industrijske proizvodnje, istraživača i izumitelja, medija i izdavaštva, neprofitnih djelatnosti, prehrambene proizvodnje, sporta, turizma i gastronomije, umjetnosti te znanosti i obrazovanja, kako bi se motiviralo sve one koji još nisu otkrili svoje kvalitete i talente na aktivan pristup ostvarenju vlastitih ciljeva, a osobiti je fokus na mladima. No knjiga je fantastičan priručnik za profesionalnu orijentaciju neovisno o dobi u kojoj se nalazimo. Što ranije čovjek otkrije što najviše voli, definira kojim putem treba proći i okruži se ljudima koji su sposobniji od njega, to će prije biti zadovoljan, a samim tim i uspješniji na putu svog razvoja. Život je sastavljen od niza malih ciljeva, a važno je putovati, razvijati se i promicati svoje granice jer uspjeh je put, a ne cilj i važno je da se na putu zabavljamo.

Koji je cilj istraživanja?

Podići razinu optimizma u Republici Hrvatskoj i potaknuti pojedinca na preuzimanje odgovornosti za samog sebe jer svatko od nas ima samo jedan život.

Koji je bio kriterij odabira lidera?

Kriterij odabira bio je regionalno, po djelatnostima, veličini, spolu i dobi pokriti Republiku Hrvatsku i dobiti vjerodostojnu sliku zajedničkih liderskih karakteristika.

Kako su nastala pitanja?

U istraživanju se koristilo metodom životne priče zasnovanom na strukturiranom upitniku sastavljenom od 19 pitanja i izdvojenog životnog mota. Pitanja su temeljena na samostalno osmišljenom shematskom modelu naziva: Unutrašnji i vanjski čimbenici koji utječu na formiranje lidera. Pitanja su nastala s pomoću osmišljenoga shematskog modela: Unutrašnji i vanjski čimbenici utjecaja na formiranje lidera. Pitanja se dotiču ključnih događaja u razvoju karijere, odrastanja i djetinjstva, životnih vrednota i obitelji, karakteristika koje lider smatra važnima za svoj uspjeh, motivacije, duhovnosti, planiranja i organizacije vremena te privatne i profesionalne budućnosti.

Po kojem su ključu determinirane liderske kategorije?

Kao kriterij za definiranje kategorija i izradu mentalne mape odnosno razvrstavanje lidera u kategorije nije upotrijebljena Nacionalna klasifikacija djelatnosti, već osobna procjena temeljnih zajedničkih interesa i djelovanja lidera, a namjera je bila učiniti sadržaj preglednim.

 

Proces nastanka knjige

"Zacrtala sam cilj i meni se čini da je uspjelo zato što sam snažno vjerovala da će uspjeti, a posredno je iz mene izlazilo duboko uvjerenje i predanost projektu 100 hrvatskih lidera. Prošla sam našu domovinu uzduž i poprijeko i sada na sintagmu Lijepa naša gledam s puno više živih slika i emocija jer zaista imamo prekrasnu zemlju. Sve sam intervjue osobno napravila i snimila. Razgovori su trajali između 90 i 180 minuta. Potom je slijedio proces pretvaranja izgovorene riječi u tekst i autorizacija intervjua, a rezultat je prirodan, pitak, zanimljiv, a edukativan sadržaj. Dobila sam neprocjenjivo iskustvo na kojem sam svim liderima silno zahvalna. Projekt je trajao 2,5 godine. Lijep je osjećaj sagledavanja cjelokupnog procesa od kreiranja vlastite ideje preko praćenja njezina napretka sve do njezine realizacije.", ističe Jasminka Samardžija.

 

Više na: http://www.motivacijski-govornik.hr/hr/

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter  

PS/S.P.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox