5 inovacija koje će nam promijeniti živote za 5 godina

Predstavljeno je šesto po redu predviđanje „IBM-ovih pet u pet“ – popis inovacija koje imaju potencijal u sljedećih pet godina promijeniti načine kako ljudi rade, žive i zabavljaju se, piše Jutarnji list.

Ovo je popis inovacija, koje nastaju u IBM – ovim laboratorijima, a u potpunosti bi mogle promijeniti društvene i tržišne trendove.

Čitanje misli više nije znanstvena fantastika

U bliskoj budućnosti tehnologija bi mogla toliko uznapredovati da ćete, primjerice, nekoga moći nazvati samo ako pomislite na njega. Unutar sljedećih pet godina vidjet ćemo prve aplikacije te tehnologijeu videoigrama i industrijama zabave. Ista ta tehnologija pomoći će znanstvenicima koji proučavaju obrasce mozga za osmišljavanje boljih načina rehabilitacije kod poremećaja mozga.

Sami ćemo proizvoditi energiju

Napredak u tehnologiji omogućit će pojedincima prikupljanje kinetičke energije koja sada propada i njenu  uporabu za napajanje kuća, ureda, tvornica i cijelih gradova.

Lozinkama ćemo reći zbogom zauvijek

U bliskoj bi budućnosti umjesto lozinki za različite uređaje mogli jednostavno pogledati u mali senzor koji prepoznaje jedinstveni uzorak u našoj zjenici oka.

80% stanovnika Zemlje imat će mobitel

Za pet godina procjep između onih koji imaju i onih koji nemaju pristup informacijama i digitalnim tehnologijama znatno će se smanjiti. Naime, procjenjuje se da će se u pet godina prodati 5,6 milijardi raznih mobilnih uređaja te će 80% sadašnjeg broja stanovnika imati mobitel.

Oglasi kakve poznajemo danas odlaze u povijest

Neželjene poruke komercijalnog sadržaja toliko će se personalizirati da oglasa u obliku u kakvom ih danas poznajemo gotovo da i neće biti. Istodobno, filtri za neželjenu poštu postat će toliko osjetljivi da do vas neće dopirati razni spamovi. (jh)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 23. prosinca 2011.

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox