Agrokorova tvornica u Srbiji kažnjena zbog monopola

Industrija smrznute hrane Frikom iz Beograda, tvrtka u većinskom vlasništvu hrvatskog koncerna Agrokor, zlorabila je dominantan položaj na tržištu veleprodaje industrijskog sladoleda na teritoriju Srbije.

Zbog toga će morati platiti oko 2,6 milijuna eura. Beogradski mediji, pozivajući se na priopćenje povjerenstva za zaštitu konkurencije, navode kako je, sukladno zakonu, Frikom kao mjeru zaštite konkurencije, obvezan uplatiti četiri posto protuzakonito ostvarenog prihoda, odnosno 300 milijuna dinara, što iznosi oko 2,6 milijuna eura. Kako se navodi, povjerenstvo je utvrdilo da je Frikom radio s namjerom da oslabi i s tržišta istisne postojeću konkurenciju, te stvori značajne zapreke za ulazak na tržište novih konkurenata, istovremeno jačajući vlastiti dominantan položaj.

Narušavanje konkurencije očituje se u tipskim ugovorima koje je Frikom zaključivao s kupcima - trgovcima na malo od 2008. do 2010., a u jednom broju ugovora i nakon 2010. Riječ je, kako se navodi, o nametanju obaveze trgovcima na malo da u daljnjoj prodaji u potpunosti primjenjuju maloprodajne cijene utvrđene u cjenicima Frikoma.

Također, utvrđeno je i nametanje obveze ekskluzivne kupnje određenih proizvoda od Frikoma, uz izravnu ili neizravnu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda, a Frikom je razvijenim sistemom poticaja i stimulacija trgovaca na malo, kako se navodi, "odlučujuće utjecao na poslovne odluke kupaca" da se opredijele za Frikom kao jedinog dobavljača, navedeno je na internetskoj stranici povjerenstva za zaštitu konkurencije.

Istovremeno, Frikom je ugovorima nametao neopravdano visoke iznose naknade štete u slučaju da se trgovci na malo ne pridržavaju preuzetih obveza, objašnjeno je u priopćenju povjerenstva. Agrokor je postao većinski vlasnik Frikoma 2003. nakon što je na međunarodnom natječaju imao najbolju ponudu. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox