Bačić: SDP traži alibi za izborni poraz

Glavni je tajnik HDZ-a Branko Bačić ustvrdio da promjena Zakona o izbornim jedinicima nije izmjena izbornog zakonodavstva te ocijenio da SDP tvrdnjama kako je riječ o izbornom inžinjeringu HDZ-a traži alibi za poraz na predstojećim parlamentarnim izborima.


Izmjena Zakona o izbornim jedinicama ne mijenja izbornu proceduru i izborna pravila - kazao je Bačić na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a nakon što je najavljene zakonske izmjene, oko kojih se sinoć usuglasilo predsjedništvo vladajuće stranke, osudio predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Bačić tvrdi kako je riječ tek o ispunjavanju preporuka Ustavnog suda koji je predložio da se izborne jedinice usklade na način da razlika u broju birača ne prelazi pet posto. To je Ustavni sud predložio Saboru i HDZ kao stranka koja poštuje ustavni poredak u Hrvatskoj jednostavno je tu odredbu implementirala u ovaj zakon - kazao je Bačić.

Milanovićeve kritike da se HDZ bavi izbornim inžinjeringom te da je izborne jedinice nezakonito prekrajati manje od godinu dana prije izbora, Bačić je odbacio, rekavši da takve izjave ukazuju na strah od gubitka izbora.

HDZ-u odgovaraju i dosadašnji propisi jer je po njima dva puta dobio izbore - rekao je Bačić, ističući da njegovoj stranci nisu bitne granice izbornih jedinica.

 

''Popis birača nema veze s popisom stanovništva''

Predsjedniku SDP-a je poručio da je ovo već četvrti slučaj da ta stranka poziva na nepoštivanje odluka Ustavnog suda, koje "treba provoditi, a ne komentirati". Prethodno se, tvrdi Bačić, SDP nije slagao s mišljenjima Ustavnog suda da je krizni porez zakonit, da nije potrebno raspisivati referendum o Zakonu o radu nakon što je sporni prijedlog povučen iz procedure te da treba uskladiti dobnu granicu za odlazak u mirovinu muškaraca i žena.

Ministar uprave Davorin Mlakar kazao je da se SDP protivi uvijek kada se u neko područje želi uvesti red te da ta stranka do sada nije predložila nikakvo rješenje iako je zakon koji HDZ planira izmijeniti na snazi od 1999.

Ocijenio je i da popis birača nema nikakve veze s popisom stanovništva, jer je riječ o popisima koji se rade različitom metodologijom. Ukoliko bi se popis birača usklađivao s popisom stanovništva pravo glasa moglo bi izgubiti mnogo ljudi među kojima su radnici na privremenom radu ili studenti koji studiraju van mjesta u kojem su prijavljeni, kazao je Mlakar.

U HDZ-u danas nisu željeli iznositi konkrete detalje o promjenama izbornih jedinica, ističući da će to učiniti nakon što prijedlog zakona rasprave s koalicijskim partnerima. (Hina/SJ)

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox