Ban Ki-moon poziva Tursku i Izrael da poboljšaju odnose

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u subotu Tursku i Izrael da poboljšaju svoje međusobne odnose i prihvate preporuke sadržane u izvješću UN-a o smrti devetoro Turaka u izraelskom napadu sredinom 2010. na brod što je prevozio pomoć u Gazu.

 

Odnosi između Turske i Izraela pogoršali su se nakon što je u četvrtak objavljeno izvješće UN-a o napadu na brod. Turska je protjerala izraelskog veleposlanika i zamrzla vojnu suradnju nakon što je otkrila da izvješće ne sadrži zahtjev Izraelu da se ispriča.

Snažne veze između Izraela i Turske, koje graniče sa Sirijom, važne su za Bliski Istok i za budućnost tamošnjeg mirovnog procesa, izjavio je Ban.

Iskreno se nadam da će Izrael i Turska poboljšati svoje odnose - rekao je glavni tajnik UN-a novinarima u Canberri nakon razgovora s predsjednicom australske vlade Juliom Gillard. Obje su zemlje vrlo važne u tome području. Njihovi poboljšani odnosi, normalni odnosi, bit će vrlo važni kad je riječ o svim situacijama na Bliskome Istoku, uključujući i bliskoistočni mirovni proces - pojasnio je Ban. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox