Belgijsko vrhovno zdravstveno vijeće potvrdilo da su e-cigarete bolji izbor za pušače

Belgijsko vrhovno zdravstveno vijeće izdalo je nove preporuke koje potvrđuju da su e-cigarete znatno manje štetne od klasičnih cigareta i da su za pušače bolja alternativa. Prema Belgijskom vrhovnom zdravstvenom vijeću, upotreba e-cigareta s nikotinom ima svoje mjesto u politici kontrole duhana i pozitivnu ulogu u budućoj politici prestanka pušenja klasičnih cigareta, posebno među teškim pušačima.

Ovo je dobar korak prema društvu bez duhanskog dima, smatraju u Udruzi korisnika osobnih isparivača (CROHM), a ostvarenje te ambicije bi se moglo dodatno ubrzati proširenjem regulatorne razlike između klasičnih cigareta i e-cigareta i na druge alternativne proizvode poput grijanog duhana.

E-cigarete i grijani duhan

Vijeće je naglasilo da velika većina zdravstvenog rizika od pušenja duhana nije uzrokovana nikotinom, već brojnim štetnim tvarima koje se oslobađaju prilikom izgaranja duhana. Kod grijanog duhana nema gorenja, on se samo zagrijava, pa je to još jedan od razloga zašto bi nove regulative trebale obuhvatiti i ove proizvode smanjenog rizika.

Novi pristup Belgijskog vrhovnog zdravstvenog vijeća e-cigaretama trebao bi se proširiti na sve znanstveno potvrđeno bolje alternative klasičnim cigaretama, poput grijanih duhanskih proizvoda, smatraju u Udruzi korisnika osobnih isparivača i poručuju da bi pozdravili ovakve promjene i u Hrvatskoj.

Belgijsko vrhovno zdravstveno vijeće potvrdilo je još 2020. da grijani duhanski proizvodi drastično smanjuju izloženost štetnim tvarima jer u njima duhan ne izgara, već se samo zagrijava. Zato smatramo bi grijani duhanski proizvodi trebali biti obuhvaćeni budućim regulatornim izmjenama, baš kao i e-cigarete“, izjavio je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača.

 

Alternativni su proizvodi na većini tržišta pa i u Hrvatskoj još uvijek u velikoj mjeri izjednačeni s cigaretama, što zapravo dezinformira pušače. Proširivanjem belgijskog pristupa s e-cigareta na grijane duhanske proizvode, pušači bi mogli biti ispravno informirani o prednostima alternativnih proizvoda u odnosu na klasične cigarete. Takav  zakonodavni okvir bismo rado vidjeli i u Hrvatskoj", zaključio je Tokić.

Regulatorna razlika

Belgijsko je Vijeće pozvalo da se i zakonodavno napravi jasna razlika između klasičnih cigareta i e-cigareta. Fokus su stavili na bolje informiranje pušača o prednostima ove alternative smanjenog rizika u usporedbi s klasičnim cigaretama, kao i na zaštitu nepušača i mladih ljudi od upotrebe e-cigareta. Primjerice, Vijeće se zalaže za posebno pakiranje, za informiranje pušača o alternativi i za posebnu politiku trošarina.

U Udruzi korisnika osobnih isparivača smatraju da je za ubrzanje pada broja pušača, kako u Europi tako i u Hrvatskoj, ključno da se temeljna razlika između ovih inovativnih bezdimnih proizvoda i klasičnih cigareta odražava tamo gdje sve počinje - u politici kontrole duhana. (ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox