Bivši guverner Blagojevich zbog korupcije dobio 14 godina zatvora

Osramoćeni bivši guverner Illinoisa Rod Blagojevich osuđen je u srijedu na 14 godina zatvora nakon što je na samom kraju sudskog procesa priznao krivnju za korupciju i molio za milost, rekavši da mu je "nevjerojatno žao", izvijestio je lokalni list Chicago Sun-Times .

Vjerujem da je on ustvari prihvatio odgovornost, rekao je okružni sudac u Chicagu James Zagel, izričući presudu Blagojevichu koji je ranije proglašen krivim po 18 optužbi za korupciju, uključujući i za pokušaj trgovanja s mjestom u američkom Senatu koje je ostalo upražnjeno izborom Baracka Obame za predsjednika SAD-a.

Molio za milost

Prema saveznim pravilima za kažnjavanje, Blagojevich treba odslužiti 85 posto kazne, ili nešto manje od 12 godina zatvora.

Izricanje kazne uslijedilo je nakon emocionalnog 20-minutnog govora Blagojevicha u kojem je molio za milost, tvrdeći da "nikada nije svjesno kršio zakon" i da prihvaća "krivnju za svoje gluposti ... zablude ... i greške" jer je mislio da čini što je dozvoljeno. U govoru koji je završio crvenih i suznih očiju, Blagojevich se ispričao sucu Zagelu, narodu Illinoisa, tužiteljima i svom bratu Robu, prvotno optuženom zajedno s njim.

Blagojevich je bio guverner Illinoisa od 2003. do 2009. godine, a od 1997. do 2003. bio je zastupnik u Predstavničkom domu američkog Kongresa. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox