Boris Tadić: Pravedno je da su Markač i Gotovina u zatvoru Haaškog tribunala

Srbijanski predsjednik Boris Tadić je u priopćenju objavljenom na njegovoj internetskoj stranici u povodu 16. godišnjice akcije "Oluja", kazao da građani Srbije 4. kolovoza "tuguju i odaju počast svim nevino stradalima u zločinima koji se ne smiju zaboraviti".

 

Tadić je također istaknuo da je - pravedno što se ratni zločinci odgovorni za zločine u akciji 'Oluja' nalaze u Haaškom tribunalu. Suradnja s Haagom je bila na prvom mjestu, moralna obaveza svih zemalja s prostora bivše SFRJ, gdje su se tijekom 90-tih vodili teški ratni sukobi - rekao je srbijanski predsjednik, istaknuvši potrebu otkrivanja sudbine nestalih i potrebu rješavanja problema s kojima se suočavaju oni koji se žele vratiti u Hrvatsku.

Ti problemi su vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene mirovine, priznavanje radnog staža, ali i problemi u procesu stambenog zbrinjavanja, nemogućnost otkupa dobijenih stanova i problemi vezani uz dobivanje državljanstva i za ekonomsku održivost povratka - dodao je Tadić u objavljenom priopćenju. Predsjednik Srbije u četvrtak će u crkvi Svetog Marka u Beogradu nazočiti parastosu poginulima u akciji "Oluja". (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox