Britanski ministar: Masovni bi štrajk bio golema pogreška

Britanski sindikati napravit će "kolosalnu pogrešku" ako budu inzistirali na prijetnji masovnim štrajkovima zbog rezanja javnih troškova i mirovinske reforme, rekao je u nedjelju jedan ministar.

 

Ministar riznice Danny Alexander prošli je tjedan razljutio sindikate jer je najavio da će zaposlenici u javnim službama morati raditi dulje i uplaćivati više za mirovinu, iako još traju pregovori o predloženim promjenama.

Njegova je izjava izazvala čelnika najvećega sindikata javnih služba da zaprijeti najmasovnijim štrajkom od 1926. kad su milijun radnika stupili u devetodnevni opći štrajk u znak potpore rudarima. Britanija se muči da smanji rekordni proračunski deficit, a Alexander je rekao kako vladajuća koalicija mora inzistirati na mirovinskoj reformi, a da se može raspravljati o točnim promjenama.

Golem je prostor za dijalog - rekao je ministar za Sky News. Industrijska je akcija kolosalna pogreška. Pogrešno bi bilo prerano krenuti u štrajk - dodao je.

Koalicijska vlada očekuje da će rezom od 81 milijarde funta (oko 680 milijarda kuna) u iduće četiri godine smanjiti broj zaposlenika u javnom sektoru za 330 tisuća, te da će na taj način izbjeći dužničku krizu kakva je pogodila Irsku, Grčku i Portugal. Vlada želi reformom smanjiti i troškove mirovinskog sustava za javne službenike. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox