CARNET-ov pilot-projekt e-Škole osvojio drugo mjesto na dodjeli nagrade Europske komisije – RegioStars

Građani Europske unije odabrali su CARNET-ov pilot-projekt e-Škole kao drugi najbolji projekt iz područja regionalnoga razvoja financiran sredstvima Europske unije u proteklih 15 godina. Na sinoć održanoj dodjeli nagrada RegioStars u portugalskom gradu Evora, povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira uručila je nagradu RegioStars za drugo mjesto zamjeniku ravnatelja CARNET-a Juraju Biliću.

U natjecanju održanom za 2020. dobili smo prvu nagradu stručnog žirija, a ove godine pilot-projekt e-Škole osvojio je nagradu za drugi najbolji projekt od kada se nagrada dodjeljuje. Nagrada je još jedan dokaz da je naš pristup digitalizaciji obrazovnoga sustava, koja u fokus stavlja nastavnika i učenika, a ne tehnologiju, prepoznat kao primjer dobre prakse kako među našim korisnicima, tako i na razini EU. Trenutno provodimo veliki projekt e-Škole koji završava u listopadu 2023. Ujedno radimo na novome projektu koji će biti svojevrsna nadogradnja e-Škola, s posebnim naglaskom na informacijsku i digitalnu pismenost te digitalne vještine, neophodne kako bi naši učenici postali osviješteni korisnici i sukreatori sutrašnjice“ istaknuo je Juraj Bilić, dodajući kako je „projekt e-Škole razvijen u suradnji s našim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a u razvoju su nam pomogli i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike“.

 

Čestitajući dobitnicima, povjerenica Ferreira naglasila je kako su „predstavili najbolje prakse u proteklih 15 godina te pokazali širinu, opseg i inovativnost projekata financiranih sredstvima EU u stvaranju radnih mjesta i poboljšanju života građana. Ovo su najbolje prakse koje ćemo nastaviti njegovati i podržavati“.

Natjecanje utemeljeno 2008. godine svake godine ističe projekte financirane sredstvima Europske unije koji pokazuju izvrsnost i nove pristupe u području regionalnog razvoja, a usredotočeni su ključna područja za budućnost regionalne politike EU-a.

Pilot projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ osvojio je nagradu RegioStars 2020. godine kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, kada je izabran između 38 prijavljenih projekata. Ove je godine ponovo nominiran povodom obilježavanja 15. godišnjice dodjele nagrada.

Glavni rezultat pilot projekta e-Škole je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija.

Pilot projekt e-Škole postavio je temelj za provođenje druge faze projekta koja obuhvaća sve osnovne i srednje škole financirane iz državnoga proračuna. Ukupno vrijedan 1,6 milijardi kuna, projekt e-Škole doprinosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje.  

(ps/smm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox