Cijene stanova niže, kriteriji kupaca sve viši

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com cijene stanova tijekom travnja u većini su gradova zabilježile niže vrijednosti no lani u istom mjesecu.

No, kako se to i prijašnjih godina događalo u ovom razdoblju godine, travanj je izmamio i porast cijena stanova u nekim gradovima uz more, pa su tako cijene u Zadru, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku bile nešto više no lanjske.

Prema podacima portala Crozilla.com prosječna tražena travanjska cijena metra kvadratnog u Zadru iznosila je 1960 eura, u Splitu 2114 eura, a u Šibeniku 1499 eura. Uz Zagreb, gradovi su to koji su tijekom travnja imali najviše cijene kvadratnog metra stana. Prosječna tražena cijena zagrebačkih stanova iznosila je 1561 euro, što je 5,5 posto niže no lani u istom mjesecu.

Pulski su stanovi zabilježili najveći godišnji pad cijena, 8,7 posto, a tijekom travnja za jedan se tamošnji metar kvadratni u prosjeku tražilo 1233 eura. Po cijeni od 1393 eura oglašavani su stanovi na području Rijeke, a ta je cijena za 2,1 posto manja no lani tijekom travnja – pokazuju to podaci portala Crozilla.com.

Cijene stanova u zagrebačkim kvartovima niže no lanjske

Prema podacima portala Crozilla.com, cijene zagrebačkih stanova su u većini dijelova grada tijekom travanja zabilježile niže vrijednosti nego lani u istom mjesecu.

Najveći godišnji pad cijena od 9,1 posto zabilježen je u Novom Zagrebu i na istočnom dijelu grada. Cijena metra kvadratnog tijekom travnja u Novom Zagrebu je iznosila 1265 eura, a na istoku grada 1493 eura. Najviše cijene standardno su zabilježene u centru gdje se prema podacima portala Crozilla.com za „kvadrat“ stana u prosjeku tražilo 1880 eura, što je 0,3 posto manje no tijekom lanjskog travnja. Tijekom travnja prosječna je tražena cijena stana na zapadnom dijelu grada iznosila je 1467 eura po metru kvadratnom, a ta je cijena 7,9 posto niža no lani u istom mjesecu.

Cijene su niže, a kupci zahtjevniji

Cijene nekretnina danas su znatno niže nego prijašnjih godina, no unatoč padu cijena kupci su na oprezu, te su postali mnogo zahtjevniji no što su bili u vremenu kada su stambeni kvadrati bili mnogo skuplji.

Ivana Vukoje, direktorica agencije DOM EKSPERT d.o.o. rekla je kako su kupci danas svjesni situacije na tržištu nekretnina i položaja prodavatelja koji često moraju ponuditi "nešto više", te dodaje:„Danas kada tržište oskudijeva kupcima, oni očekuju da za svoj novac dobiju što je više moguće: nisku cijenu kvadrata, dobru lokaciju, urednu dokumentaciju, uključeno parkirališno mjesto, kao i očišćen i uredan stan. Nerijetko se uz stan nudi parkirališno ili garažno mjesto, ranije je bilo slučajeva kada se nudila kupnja namještaja po posebnim cijenama, projektiranje interijera i slične ponude, a uz skupocjene nekretnine ponekad čak i automobil – sve uključeno u cijenu stana.

PS/S.P. 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox