Čile priznao Palestinu

Čile je u petak priznao Palestinu kao "slobodnu i neovisnu" državu, po uzoru na nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike među kojima su i Argentina i Brazil, izjavio je šef čileanske diplomacije Alfredo Moreno.

 

Čileanska vlada odlučila je danas priznati državu Palestinu kao slobodnu, neovisnu i suverenu - kazao je ministar vanjskih poslova u izjavi pročitanoj za tisak. U tekstu se ne spominje granična crta te države. Šef diplomacije dodao je: "To činimo u okviru rezolucija UN-a koje nam nude okvir prikladan za pregovore između zemalja, kako bi se riješili razni problemi". Najavio je, također, da će čileanski predsjednik Sebastian Pinera posjetiti Izrael i palestinska područja 4. i 5. ožujka.

U prosincu su Brazil, Argentina, Urugvaj, Bolivija i Ekvador priznali Palestinu kao "slobodnu i neovisnu državu unutar granica iz 1967.", to jest prije izraelsko-arapskog rata i izraelske okupacije Pojasa Gaze i Zapadne obale. Meksiko, Peru i Nikaragva također su objavili da razmatraju priznanje Palestine. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox