Čo prognoza: Ovo će biti dobra godina, seljaci će zaraditi na pšenici

Ovo će biti dobra godina za poljoprivredu i seljaci će zaraditi na pšenici, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković na jučerašnjem sastanku s predstavnicima poljoprivrednih udruga i otkupljivačima.

 

Ponovio je kako Ministarstvo poljoprivrede nije mjesto niti institucija koja će odrediti otkupnu cijenu pšenice niti diktira uvjete i cijenu otkupa već je tržište to koje je regulator cijene te istaknuo kako je vrijeme da se počne koristiti model skladišnice. Za idući tjedan je najavio sastanak s predstavnicima poslovnih banaka.

Stvorene su pretpostavke da seljaci smjeste pšenicu u licencirane silose, za to dobiju skladišnicu s kojom u banci mogu tražiti kredite čekajući povoljniji trenutak za prodaju, kazao je ministar, napominjući kako Hrvatska ima sedam licenciranih silosa i kako je država odgovorna za pšenicu koja se u njima nalazi. Poručio je seljacima kako se vremena mijenjaju, kako oni više nisu klasični seljaci već su dio poduzetništva i moraju preuzeti određeni rizik.

Na vama je da se opredjelite hoćete li pšenicu prodati odmah ili je predati u silos, uzeti skladišnicu i čekati najbolji trenutak kada ćete je prodati, kazao je ministar. Uvjeren je i da će ovogodišnja otkupna cijena biti viša nego lani (lani bila 1,2 kn/kg).

Uskoro popis svih silosa

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Darko Grivičić kazao je kako je značajno što svi podržavaju model skladišnice te kako će na web stranicama Komore biti objavljeni svi licencirani silosi kako bi poljoprivrednici imali informaciju gdje da predaju pšenicu. Također se slaže da se idući tjedan održi sastanak s poslovnim bankama.

Mario Talajić iz Agrokora je kazao kako još uvijek ne mogu izaći s otkupnom cijenom, treba sačekati još nekoliko dana te kako se nada da će seljaci biti zadovoljni. Ponovio je kako ne postoji nikakav dogovor među otkupljivačima vezano uz otkupnu cijenu, kao što tvrde neki predstavnici udruga seljaka.

Čobanković je iznio podatke kako je pšenicom zasijano 130.000 hektara te kako se može očekivati urod između 650 i 700 tisuća tona, no predstavnici poljoprivrednih proizvođača smatraju kako ti podaci nisu točni i kako se radi o manjim površinama. (Hina/MJ)

 

Foto: Borna Filic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox