Čobanković dolazi u Ferovac da mu objasne čemu prosvjedi

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, prema najnovijem dogovoru, sutra u 8 sati ujutro doći će u Ferovac, gdje od danas u 11 sati prosvjeduju seljaci s traktorima i ostalom mehanizacijom zbog teškog stanja u agraru, izvijestio je poslije podne Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje.

Prema njegovim riječima, u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji na raskrižju ceste koja vodi prema Našicama i Slavonskom Brodu, oko 15 sati nalazi se oko 150 prosvjednika sa 80-tak traktora i drugih strojeva, a u večernjim satima očekuje se još veći broj prosvjednika i traktora. Nećemo se skloniti s ceste dok se naši zahtjevi ne ispune, kazao je Dukić te dodao kako im stalno stiže podrška brojnih seljačkih udruga, Sindikata Preporod, Sindikata hrvatskih seljaka i "fejsbukovaca", ali i građana koji ističu kako svi "preteško živimo".

Ponovio je da se zahtjevi poljoprivrednika između ostalog odnose na jeftiniji plavi dizel, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. godinu, da ova godina ne bude referentna godina, isplatu poticaja u punom iznosu. Izuzetno je važno da se u Hrvatskoj što prije donese strategija poljoprivredne proizvodnje - obavezno s naglaskom na domaću proizvodnju jer nas je nepotreban uvoz, koji pogoduje uvoznom lobiju, doveo uz sve ostalo na najniže grane, rekao je Dukić.

Naveo je kako su danas seljački prosvjedi počeli i u Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj županiji dodajući da će "ako treba na cestama u kratkom vremenu biti na tisuće traktora i prosvjednika". Na prosvjednom punktu u Ferovcu, nedaleko Kutjeva, odakle su i prošle godine počeli prosvjedi seljaka koji su se potom proširili na velik dio hrvatskih županija, prosvjednici postavljaju šatore kako bi dočekali hladnu noć. Dukić je rekao kako sve protječe mirno. (Hina/mš)

 

 

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox