Croatia Airlinesu prijeti bankrot?!

Krešimir Kučko, glavni direktor Croatia Airlinesa pozvan je ovaj vikend na redovito druženje poslovnih partnera s čelnicima Airbusa, najvećeg europskog proizvođača zrakoplova. No, za Kučka to neće biti opušteno druženje jer mora dogovoriti puno važniji sastanak na kojem će šefovima Airbusa morati objasniti zašto Croatia Airlines ne može kupiti četiri nova Airbusa A319, kao što je bilo dogovoreno, piše tjednik Globus.

Kučko nema puno vremena, jer se prema sadašnjem ugovoru, financiranje novih zrakoplova mora dogovoriti do 1. siječnja 2013. godine, a već je trebalo početi i avansno plaćanje novih aviona kod KFW Ipex Bank.

Vrijednost ugovorenog posla s Airbusom je 175 milijuna dolara, odnosno oko milijardu kuna. U  Croatia Airlinesu su izračunali da bi kupnja četiri nova zrakoplova ionako prezaduženu kompaniju odvela u bankrot.

Samo zbog odgađanja isporuke cijena naručenih zrakoplova cijena se povećala za 68 milijuna kuna, s u slučaju raskida ugovora s Airbusom, Croatia Airlines bi pretrpio najmanje 42 milijuna kuna štete.

Kupnja aviona dogovorena je 2008. godine, a ono što je tada izgledalo kao dobar posao, sada se pretvara u financijsko-politički triler.

Zbog svega su se krenuli propitivati razlozi zbog kojih se Hrvatska prije četiri godine odlučila na kupnju četiri nova Airbusa i to pod prilično tajnovitim okolnostima tako da ni članovi tadašnje Vlade Ive Sanadera nisu znali da je ugovore posao vrijedan gotovo milijardu kuna. (jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox