Dalekovod predao dokumente za predstečajnu nagodbu

Foto: Shutterstock

Dalekovod d.d. predao je danas Financijskoj agenciji (Fina) dokumente za predstečajnu nagodbu, među kojima je i revidirano izvješće i skraćeni financijski izvještaji za prvih devet mjeseci 2012. godine.

Dalekovod je prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe Fini predao 14. studenog, a u njemu stoji da su ukupna dugovanja tvrtke viša od 1,56 milijardi kuna. Nagodbeno vijeće Fine je pak 3. prosinca pozvalo Dalekovod da u roku od 40 dana dopuni dokumentaciju potrebnu za otvaranje postupka, što je Dalekovod danas i učinio. Među predanim dokumentima su i revidirano izvješće i skraćeni financijski izvještaji za prvih devet mjeseci ove godine, u kojima su, sukladno međunarodnim računovodstvenim standardima, izvršena usklađenja i ispravci knjiženja prihoda i rashoda, što je dovelo do izmijenjenih rezultata poslovanja u odnosu na ranije objavljene, objavili su iz Dalekovoda.

Naime, prema novim, izmijenjenim podacima, Dalekovod d.d. je u prvih devet mjeseci ostvario prihod u iznosu od 618,8 milijuna kuna i iskazao neto gubitak od 373,8 milijuna kuna. Podaci iz nerevidiranog i nekonsolidiranog financijskog izvješća koje je Dalekovod dostavio Zagrebačkoj burzi 31. listopada ove godine govorili su pak o ukupnom prihodu Dalekovoda u iznosu od 787 milijuna kuna te neto gubitku na razini društva od 44 milijuna kuna. Nova uprava Dalekovoda na čelu s predsjednikom Matjažem Gorjupom, ističe se u priopćenju, odlučila je u cijelosti sagledati stvarno stanje kompanije i 'očistiti' bilancu od svih knjigovodstvenih stavki koje ne odražavaju financijsku realnost.

Da bismo mogli provesti učinkovito restrukturiranje kompanije i stvoriti uvjete za uspješno poslovanje na domaćem i inozemnom tržištu morali smo napraviti stvarnu inventuru u poslovanju. Za to imamo ne samo podršku već i zahtjeve Nadzornog odbora i svih naših dioničara, a financijskoj i poslovnoj javnosti želimo ponuditi stvarne pokazatelje za 'clean start', riječi su predsjednik Uprave Dalekovoda Matjaža Gorjupa, koje se navode u priopćenju.

Dodaje se da se time stvaraju uvjeti da kompanija može u najskorije vrijeme dosegnuti godišnji promet od 300-tinjak milijuna eura, od čega više od dvije trećine na inozemnim tržištima. Iz Dalekovoda ističu i da blokada računa, od 29. listopada ove godine, kao i izostanak dogovora s vjerovnicima usporavaju ispunjenje ugovorenih poslova i dobivanje budućih, ali da vjeruju u "skoro rješenje ovog stanja i početak novog uspješnog razdoblja Dalekovoda". Optimizam za dobru perspektivu Dalekovoda, kako navode, utemeljen je i u činjenici da su u navedenom razdoblju iz tekućeg poslovanja ostvarivani pozitivni tijekovi novca. Ranije tijekom dana iz Dalekovoda su Zagrebačku burzu izvijestili i da je Petar Đukan podnio ostavku na dužnost predsjednika Nadzornog odbora Dalekovoda. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox