Digitalna tehnologija: alat za uklanjanje seksualnog nasilja u sukobu ili prijetnja?

Počinjenje seksualnog nasilja kao okrutne taktike rata, mučenja, terora i političke represije je u porastu, što predstavlja prijetnju kolektivnoj sigurnosti. UN i EU pozivaju međunarodnu zajednicu da pojača napore u ostvarivanju ravnopravnosti spolova kao političkog prioriteta, te sprječavanju i eliminaciji seksualnog nasilja u sukobima i svih drugih oblika seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja. Danas, na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobima, UN i EU ističu svoju predanost rješavanju veze između seksualnog nasilja u sukobima i prilika i rizika koje predstavljaju digitalne tehnologije.

Jedan od izazova danas je taj što su trenutni zaštitni mehanizmi za sprječavanje i borbu protiv seksualnog nasilja dizajnirani za izvanmrežne kontekste. Rizik da postanete meta seksualnog nasilja danas je povećan činjenicom da se seksualno nasilje može omogućiti i počiniti i online. Digitalne platforme mogu igrati važnu ulogu i biti moćan alat za poboljšanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojaka, pridonijeti izgradnji njihove otpornosti u kriznim vremenima, povećati prevenciju seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja ranim upozoravanjem povezujući preživjele s putovima upućivanja za usluge i olakšati izvješćivanje.

Rodno utemeljen govor mržnje sve se više koristi kao namjerna taktika za ušutkavanje branitelja ljudskih prava i političkih aktivista putem poticanja na seksualno nasilje. U okruženjima zahvaćenim sukobima digitalni se alati koriste za trgovinu ženama i djevojčicama u svrhu seksualnog iskorištavanja. Trgovci seksom koriste internet kao alat za vrbovanje žrtava i oglašavanje eksploatacijskih usluga. U ekstremnim slučajevima, žene i djevojke se također prodaju i trguju kao što je dokumentirano na teritorijima pod kontrolom ISIL-a.

Štoviše, namjerna manipulacija informacijama i uplitanje kroz kampanje dezinformiranja remeti sposobnost država da zaštite i riješe seksualno nasilje. Naoružavanje interneta u zonama sukoba također sprječava preživjele seksualnog nasilja povezanog sa sukobom da pristupe informacijama o dostupnim uslugama i pristupu online pomoći kao što je psihološka podrška.

Zajedno smo odlučni zaštititi žrtve seksualnog nasilja povezanog sa sukobom, dokinuti nekažnjivost počinitelja i zajamčiti pristup pravdi, odšteti i obeštećenju za preživjele.

- HR/VP Josep Borrell & UNSR o seksualnom nasilju u sukobima, Pramila Patten

EU nastavlja svoje napore na globalnoj razini za uklanjanje svih oblika seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja. EU nastoji ojačati pravne okvire i mehanizme odgovornosti kako bi osigurao pravdu za žrtve i poboljšao usluge za preživjele i pristup organizacijama za podršku pravima žena i organizacijama civilnog društva.

Bez obzira gdje se dogodi, borit ćemo se protiv svih oblika nasilja nad ženama i eliminirati ih... Pojačavamo napore u borbi protiv seksualnog i rodno uvjetovanog nasilja, kako bismo osigurali da su odgovorni u potpunosti odgovorni za svoje postupke i borili se protiv nekažnjivosti.

- Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

(ps/sm), Izvor: EU

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox