Dioničari Pevexa podnijeli tužbu zbog izdanih garancija, prijavili i revizora

Dioničari okupljeni oko Jurice Lovrinčevića, bivšeg predsjednika uprave Pevexa, i Udruge malih dioničara  „Pevex“ d.d., podnijeli su u ponedjeljak tužbu protiv tog trgovačkog lanca.

Od suda traže poništavanje  svih donesenih odluka na glavnoj skupštini koja se održala prošli mjesec, kao i proglašenje odluka o  utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća ništetnim. 

Inače, većinu u glavnoj skupštini drže vlasnik PPD-a Pavao Vujnovac (37%) i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić (16% osobno i kroz tvrtku Filir), koji su glasali za sve donesene odluke skupštine. 

Dio dioničara smatra dubioznim garancije koje je Pevex izdao, a koje bi mogle stvoriti potencijalne  obveze u iznosu koji prelazi godišnju neto dobit firme. Podsjećamo, Pevex je prošle godine ostvario 288 milijuna kuna dobiti. Dvojba je nastala nakon što je uprava, pod vodstvom Krešimira Bubala, izdala  konsolidirane financijske izvještaje za 2021. godinu, u kojima je navela da se iznos danih garancija povećao za 383 milijuna kuna. Time je ukupni iznos potencijalnih obveza narastao na 919 milijuna kuna.“, poručuju u vezi razloga neslaganja s potezima Bubalove uprave.

Osam dana nakon izdavanja financijskih izvještaja, dakle nakon što ih je uprava već prezentirala  nadzornom odboru i nakon što je već sazvala glavnu skupštinu, neovisni revizor, koji je izrazio pozitivno mišljenje na izvještaje, uputio je upravi dopis u kojemu se navodi da je u izvještajima umjesto iznosa od  919 milijuna kuna trebalo pisati 522 milijuna kuna. Uprava je potom uvjeravala dioničare da se iznos danih garancija zapravo smanjio u odnosu na  prethodnu godinu, no dodatnu zabunu je unijela Bubalova tvrdnja na skupštini da su svi podaci u  izvještajima točni, kao i izjava revizora da u izvješćima nema proturječnosti te da nema potrebe za njihovom izmjenom.“, dodatno pojašnjavaju što im je sporno. 

Zatražen i nadzor nad revizorom

Lovrinčević je putem svoje tvrtke Dicentra zatražio od uprave da dostavi dioničarima specifikaciju izdanih garancija na skupštini, odnosno da se skupština odgodi do primitka te specifikacije. I drugi dioničari su se  pridružili zahtjevu, no odbila ih je uprava pozivajući se na obvezu čuvanja tajne, te da bi time mogla oštetiti društvo. Zbog toga su prije dva tjedna dioničari postavili i poseban zahtjev sudu da odluči mora li im uprava dostaviti tražene podatke. 

Zbog proturječnosti između pisanog dopisa revizora s jedne strane, i revidiranih financijskih izvještaja, izjava Bubala i revizora na skupštini s druge strane, udruga malih dioničara zatražila je u utorak od Ministarstva financija i pokretanje nadzora nad revizorskim društvom BDO Croatia.

Podsjećaju da je na  njihov zahtjev 2017. već proveden nadzor nad navedenim revizorskim društvom, tijekom kojega su utvrđeni propusti u radu tog društva.

Sukob oko transparentnosti i načina upravljanja tvrtkom eskalirao na skupštini

Udruga malih dioničara Pevex d.d. (UDP) uputila je prije glavne skupštine u svibnju ove godine protuprijedlog o isplati dividende u iznosu od 50% prošlogodišnje dobiti (10.900 kuna po dionici), dok je Uprava, za razliku od prošle godine, predložila da se sva dobit rasporedi u zadržanu dobit Društva.

Kao razlog za zadržavanje dobiti, predsjednik Uprave Krešimir Bubalo naveo je potrebu financiranja planiranih investicija, dok je predsjednik udruge malih dioničara Hrvoje Marković predložio financiranje investicija u većoj mjeri zaduženjima kod poslovnih banaka. Markovićev prijedlog za dividendu je odbijen s 34% glasova za i 66% protiv.

O jamstvima u iznosu od 919 milijuna kuna o kojima se već pisalo u nekim medijima, Uprava se očitovala da se navedeni iznos odnosi na zbroj kako izdanih tako i primljenih instrumenata osiguranja, dok je iznos izdanih instrumenata smanjen u odnosu na prethodnu godinu za 3%.

Dioničar Dicentra d.o.o. zatražio je odgodu glavne skupštine dok se dioničarima ne prikaže detaljna specifikacija svih izdanih garancija, što je Uprava odbila učiniti.

Većinu u skupštini Pevexa drži vlasnik Prvog plinarskog društva Pavao Vujnovac s 36,6 posto dionica te njegov partner – politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić, koji zajedno sa svojom firmom Filir ima 16, 38. Ta dva spomenuta udjela iznose skoro 53 posto vlasništva tvrtke.

Drugi najveći dioničar je bivši predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, koji osobno drži 8,82 posto, a njegova tvrtka Dicentra 14,40 posto. Za razliku od sadašnje uprave kojom upravljaju Vujnovac i Radić - Lovrinčević zastupa isplatu dividende, kao i izlazak tvrtke na Zagrebačku burzu, od čega bi profitirali i hrvatski mirovinski fondovi. (ps/sm)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox