"Do sada su samo rak i kolektivni ugovori trajali vječno"

Donošenjem Zakona o reprezentativnosti Vlada je ukinula članak 262. Zakona o radu, po kojem su se prava iz kolektivnog ugovora primjenjivala neograničeno dugo, odnosno, do donošenja novog kolektivnog ugovora.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pokušao je prilikom ukidanja primjene kolektivnih ugovora biti duhovit.  

Ako kolektivni ugovor istekne, a socijalni partneri se ne dogovore, pravila iz ugovora traju samo tri mjeseca, proglasio je ministar rada Mirando Mrsić predstavljajući Zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, dodajući da je to zakon koji nitko nije htio donijeti zadnjih 15 godina, piše net.hr.

Također, za ugovaranje vremena ovog razdoblja u kojemu će trajati dogovor iz starog kolektivnog ugovora, neće važiti sljedeća zaštitna brana ZOR-a: "Poslodavac, radnik i radničko vijeće te sindikati i udruge poslodavaca, mogu ugovoriti uvjete rada koji su za radnika povoljniji od uvjeta određenih ovim ili drugim zakonom."

Pojašnjavajući zašto Vlada smatra da je potrebno ukinuti praksu produljivanja kolektivnih ugovora Mrsić je kazao kako ''samo dvije stvari traju vječno – jedna je rak, a druga kolektivni ugovor kojemu je istekao rok''.  

Na njega se nadovezao premijer.

Neki od nas su potpisivali peticiju za referendum. Ja sam prvi potpisao, ali zato što sam smatrao da je način, tadašnji pristup oko izmjena ZOR-a grub i nasilan, objasnio je Milanović zašto se uvodi upravo ono protiv čega se trebao boriti referendum.  (jh)

 

 

Izvor: www.net.hr
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox