DPDgroup otkriva nove navike i očekivanja europskih e-kupaca u godini pandemije

Posljednjih pet godina DPDgroup provodi istraživanje o navikama e-kupaca – e-shopper barometar - u kojem su prikazani trendovi i ponašanja Europljana koji kupuju preko interneta. Ovog puta istraživanje je pokazalo kako je Covid-19 donio neviđenu transformaciju e-trgovine, nudeći potpuno nove mogućnosti trgovcima i kupcima.

E-trgovina bila je među nekolicinom uspješnih sektora koji su održali pozitivno poslovanje u 2020. godini, usprkos pandemiji COVID-19. Obzirom na drastične pomake u preferencijama kupaca u odabiru kategorija proizvoda, bilježimo povećanje od 15 milijuna novih e-kupaca u 2020. u odnosu na 2019. Pandemija COVID-19 transformirala je e-trgovinu nudeći nove mogućnosti. Uz zdravstvena ograničenja i zatvaranja koja onemogućavaju pristup tradicionalnim maloprodajnim trgovinama, Covid-19 ubrzao je rast e-trgovine širom svijeta i izazvao promjene koje bi se u uobičajenim okolnostima dogodile tek za tri do pet godina. Samo u EU, 2020. godine se pojavilo 15 milijuna novih e-kupaca u odnosu na 2019. U samo nekoliko mjeseci svjedoci smo velike promjene.

2020. godine povremeni e-kupci postajali su redoviti kupci kako se povećavala njihova učestalost kupnje, a pojavio se i novi profil e-kupca - stariji e-kupac. Preferencije kategorija proizvoda također su se drastično promijenile, dok su rastući trendovi svjesnog konzumerizma i održivosti dobili dodatni zamah. U nastavku vam donosimo ključna saznanja do kojih je došao DPD e-shopper barometar. Neka će vas možda iznenaditi.
 
Ključna saznanja:
• Hrana i namirnice su svrgnule s trona inače vodeće modu i obuću kao kategorije koje su e-kupci najčešće kupovali. Zbog strogih mjera zaključavanja, ali i zabrinutosti za zdravlje, potrošači su se okrenuli e-trgovini namirnica. Količine namirnica kupljenih putem interneta dosegle su izvanredni rast u cijelom svijetu. Tako su trgovine mješovitom robom zabilježile porast prometa od 95% u razdoblju između ožujka i prosinca 2020. 
• Današnje kupovne navike jasno daju do znanja da je fleksibilnost ključna za uspjeh e-trgovaca. Online kupci žele da im se paketi isporučuju kako i kada oni odaberu, što podrazumijeva da online trgovine moraju surađivati s dostavim službama koje sve više razvijaju inovativna dostavna rješenja prilagođena krajnjim korisnicima. Omnichanel pristup postao je ključan za razvoj internetske ponude i odgovarajućih metoda dostave. 
• Potreba za raznovrsnim mogućnostima odabira načina dostave paketa vrlo je važna za krajnje korisnike jer zadovoljava novonastale potrebe post-pandemijskog načina života. Rad od kuće je sve zastupljeniji i pokazalo se da je primateljima paketa fleksibilna dostava postala važnija nego ikada. Online kupci žele brzu dostavu, uz više mogućnosti odabira mjesta dostave. DPD Croatia tako može ponuditi dostavu na kućnu adresu, posao ili na jednu od naših brojnih Pickup lokacija i DPD Direct4.me paketomata. Uz to, uveli smo i beskontaktnu dostavu. Kupci su izrazili jasnu želju za fleksibilnim, prilagodljivim rješenjima dostave, posebno za mogućnošću definiranja vremena dostave. 
• Naše istraživanje pokazalo je kako se broj e-kupaca u 2020. godini povećao za više od 15 milijuna u odnosu na 2019. godinu. Također, došlo je do pojave nove kategorije online kupaca: stariji e-kupac, odnosno e-kupci stariji od 55 godina. Za njih je karakteristično da prilikom kupovine pokazuju više tradicionalno ponašanje pa se tako koriste alatom za usporedbu cijene i čitaju opise proizvoda, što pokazuje određenu dozu opreza prilikom e-kupovine. Razvojem e-trgovine i očekivanja kupaca su postala sve veća, a mnogi su, pak, postali otvoreniji prema novim brandovima i trgovinama.
• Održivost mora biti aktivna konstanta za sve e-trgovce jer online kupci istražuju i žele ekološke proizvode i usluge. Osim povećanja svijesti o globalnim problemima koje je izazvala pandemija, kupci su također preispitivali utjecaj svojih navika na okoliš. Tako očekuju da e-kupovina bude ekološki odgovorna, odnosno da brandovi i tvrtke koje biraju čine konkretne akcije u smanjenju štetnog utjecaja na okoliš. Zato smo mi u DPD-u, među ostalim, proširili i planiramo i dalje širiti našu “zelenu” flotu dostavnih vozila.  PS/SM
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox