Drmiću po treći put skinut imunitet

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo je zastupnički imunitet i odobrilo nastavak kaznenog postupka protiv zastupnika HDSSB-a Ivana Drmića, jednog od četvero optuženih za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo je tu odluku, koju još treba potvrditi Hrvatski sabor na prvoj plenarnoj sjednici, donio jednoglasno, a da mu se skine imunitet glasovao je i sam Drmić, izjavivši kako mu se već treći put skida imunitet, te da će nastavak biti na sudu. MIP je Drmiću sredinom prošle godine u dva navrata skidao imunitet, na zahtjev USKOK-a koji ga tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, protuzakonito posredovanje te lažno prijavljivanje. No, budući da je Drmić na parlamentarnim izborima krajem 2011. ponovno izabran za saborskog zastupnika, USKOK je ponovno tražio skidanje imuniteta.

Nakon što mu je Hrvatski sabor 1. srpnja prošle godine skinuo imunitet i za treće kazneno djelo (protuzakonito posredovanje), četiri dana kasnije USKOK je protiv njega podigao optužnicu. Optužnicom su obuhvaćeni i osječki poduzetnik Drago Tadić, njegova supruga, Božica Tadić Ćavar, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije i Glavaševa prijateljica Sanja Markotić, te splitski poduzetnik Srećko Jurišić, koji se naknadno nagodio s USKOK-om i priznao krivnju. Prema USKOK-ovim sumnjama, Tadić je lani u lipnju i srpnju, dok se na Vrhovnom sudu odlučivalo o žalbi na nepravomoćnu presudu protiv Glavaša i drugih za ratni zločin u Osijeku 1991., povezao ostale okrivljene kako bi pronašli osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce ili im ponuditi novac za povoljnu presudu za Glavaša.

Mito za suca 

Markotić i Drmić trebali su, stoji u optužnici, prikupiti 700.000 eura, Božica Tadić Ćavar je trebala koordinirati njihovo zajedničko postupanje, dok su Tadić i Jurišić kontaktirali s više osoba interesirajući se o stanju predmeta. Nakon što su Markotić i Drmić prikupili po 35.000 eura novac je, navodno, preuzeo Jurišić koji ga je trebao predati jednoj osobi radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Glavaša, ali do predaje novca nije došlo jer su Markotić i Drmić odustali i o tome obavijestili suokrivljenike. Kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, kako optužuje USKOK, Markotić i Drmić su policiji za prijevaru kazneno prijavili nepoznatog počinitelja, neistinito navevši da su novac predali nepoznatoj osobi iako su znali da su 70.000 eura predali Jurišiću s dogovorenim ciljem. (Hina/HT)

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox