Educa Plus: Poduzetništvo mora pokrenuti čitavo gospodarstvo

Poduzetništvo je ono što mora pokrenuti čitavo gospodarstvo, stoga je u tvrtkama nužno poticati zaposlenike da budu poduzetni te ih motivirati da razvijaju poduzetničke kompetencije, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala EDUCA PLUS koja se održava u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Tema ovogodišnje konferencije je "Poticanje poduzetnosti zaposlenika" jer je poduzetništvo ono što mora pokrenuti cijelo gospodarstvo, što ljude motivira da rade, ali i da budu spremni preuzeti određeni rizik i odgovornost za ono što rade, kazala je pomoćnica direktora Centra za razvoj ljudskih potencijala HGK Vesna Štefica.

Istaknula je kako treba poticati poduzetništvo kod zaposlenika te razbiti famu kako su poduzetnici samo oni koji imaju svoj vlastiti posao.

I ostali zaposlenici unutar poduzeća na su neki način poduzetnici, kazala je Štefica napominjući kako tvrtke trebaju više razmišljati o poduzetništvu svojih zaposlenika, uvoditi metode i vještine koje će potaknuti zaposlenike da budu poduzetni.

Ulazak u Europsku uniju (EU) donijet će velike izazove za sve zaposlenike, poduzetničke kompetencije bit će važne, a poslodavci bi trebali omogućiti svojim zaposlenicima usavršavanje i obrazovanje, istaknuto je.

Također je rečeno kako konkurentnost gospodarstva ovisi o stručnosti i obrazovanju radne snage te kako je nužno poticati poduzetničko ponašanje zaposlenika.

Predsjednik Zajednice za razvoj ljudskih potencijala Damir Sertić kazao je kako se cjeloživotno učenje sve više razvija, kompanije koje su permanentno ulagale u svoje zaposlenike danas u vrijeme krize imaju puno manje probleme od onih koje su to ignorirale ili su mislile da je to samo trošak.

Svaka kriza traži nove načine rada, nove načine razmišljanja i rješavanja problema, što onda znači razvoj, edukaciju, ulaganje u ljude, nove kompetencije, kazao je.

Sertić napominje kako javna i državna uprava također ulažu u svoje zaposlenike, a ne samo privatne kompanije.

Vlatka Dajčić zadužena za ljudske potencijel u Krašu istaknula je kako je poticanje poduzetništva kod zaposlenika jedna od najuspješnijih metoda razvoja kvalitetnih zaposlenika, jer potiče osjećaj zajedništva, osjećaj da su svi ljudi u kompaniji vlasnici te tvrtke. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox