Ekonomski stručnjaci savjetuju kako možete zaraditi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoje neiskorišteni pontencijali u naizgled neperspektivnim djelatnostima. Za portal net.hr govore ekonomski i gospodarski stručnjaci o nedovoljno osviještenim mogućnostima pruženim u hrvatskim (ne)prilikama.

Izvršna direktorica Agrokora Ljerka Puljić savjetuje mladima strpljenje od godinu do dvije za pokretanje biznisa, a konkretnije se izjasnila da bi osobno uvijek ulagala u turizam, piše net.hr. Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak kaže kako bi svakako izbjegavao poslovanje s državom, a razmišljao bi par koraka unaprijed tako što bi računao da će biznis biti kroz neko vrijeme biti i na EU tržištu. Smatra da puno prostora ima kad je u pitanju proizvodnja hrane. Posebno kad imate kooperante i kad posao ne zahtjeva veliku tehnologiju. Onda se tu može ići i na voće i na povrće. Može se uspješno poslovati i klasičnoj proizvodnji, no treba voditi računa da imamo pouzdane i perspektivne partnere.

Nijedna djelatnost nije bezizgledna

Ekonomski analitičar Damir Novotny nominira prerađivačku industriju kao neiskorišten pontecijal. Neiskorišten kod nas, ali ne i kod drugih. Primjer, proizvođač marmelade Darbo uvozi naše voće, a izvozi nam marmeladu. Profesor s Ekonomskog fakulteta dr. sc. Ljubo Jurčić kaže da nijedna djelatnost nije bezizgledna. Za primjer svoje tvrdnje navodi Zaru, prenosi net.hr. Unatoč općoj viziji kako za tekstilnu industriju u Europi nema perspektive, unazad 15 godina postala jedna od najbrže rastućih kompanija.

Aplikacije, softver...

Poduzetnik Hrvoje Prpić bi svoja ulaganja usmjerio na softversku industriju - Ona se vrlo brzo razvija i ako ste talentirani trebate se njome baviti. Jednostavno je i nema puno ulaganja, a treba iskoristiti trenutak kada se razvijaju brojne aplikacije. Ipak, to nije za svakoga. U nju bi trebali ulagati matematičarski tipovi i dizajneri. Ni Prpić nije bez primjera, naveo je kako je jedna domaća tvrtka unazad 2 godine zaradila 1,2 milijuna, piše net.hr. Profesorski savjet je da morate vidjeti ono što drugi ne vide, morate imati kvalitetnu ideju - zaključuje Jurčić.(mš)

 

 

 

Izvor: www.net.hr

Foto: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox