Europska komisija: Nema govora o podjeli eurozone

Europska komisija protivi se idejama za rješavanje krize koje bi mogle voditi podjeli eurozone, izjavio je glasnogovornik Amedeu Altafaj Tardio.

Cilj je sačuvati jedinstvo eurozone, podrazumijeva se da to isključuje podjelu i stoga se svaki prijedlog treba temeljiti na jedinstvu eurozone, rekao je Altafaj Tardio. Time je odgovorio na novinarsko pitanje da komentira napise u njemačkom tisku da Francuska i Njemačka pripremaju prijedlog po kojem bi zemlje eurozone s najvišim kreditnim rejtingom izdale zajedničke euroobveznice pomoću kojih bi se pomoglo onim zemljama koje su najviše pogođene dužničkom krizom.

Bez komentara

Njemačko ministarstvo financija je demantiralo napise koje je objavio list Die Welt, ističući da rješenje za dužničku krizu treba tražiti preko promjene europskih ugovora, kako bi se uvela stroga pravila o proračunskoj disciplini. Altafaj Tardio nije htio komentirati ni informacije po kojima bi zajedničke euroobveznice koštale Njemačku 80 milijardi eura.

On je također opovrgnuo da se vode pregovori između Međunarodnog monetarnog fonda i Italije.

Povjerenik (za gospodarske i monetarne poslove) Olli Rehn nije nikada o tome razgovarao s talijanskim premijerom Mariom Montijem. Nema takvih razgovora na europskoj razini, rekao je Alftafaj Tardio. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox