Evo kako izgleda kada država bankrotira

Bankrot države obično se u posljednje vrijeme veže za Grčku. Ali što zapravo znači i kako to izgleda kada država bankrotira, piše dnevnik.hr

Iako svi pričaju o bankrotu Grčke vjerojatno većina nije svjesna toga kako izgleda kada država bankrotira. Ekonomist Luka Brkić otkriva da je takvih slučajeva bilo u povijesti i kaže: Teoretski je moguće da dođe do bankrota Grčke ili bilo koje druge države. Kako izgleda bankrot pojasnio je Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta: Bankrot države znači zapravo stečaj. To je gotovo istovjetno kao kad u stečaj ode poduzeće.

Do bankrota dolazi kada su obaveze države iznad vrijednosti njezine imovine i kada vjerovnici potražuju dug. Iako se stečaj poduzeća može u nekoj mjeri usporediti sa stečajem države postoji bitna razlika. Kako će te vi jednoj državi reći da ćete uzeti gradsku skupštinu ili neku nekretninu ili neku livadu ili njivu, bilo što. Prema tome, doći će do pregovora, razgovora da se ponovno reprogramiraju dugovi, kaže ekonomski analitičar Jakovčević.

Tako bankrot na kraju postaje svojevrsni pritisak vjerovnicima da se odreknu potraživanja ili da dužnik dobije bolju pregovaračku poziciju. Primjerice to se dogodilo Argentini koja je bankrotirala 2001. Ona je za par desetaka centi prodala dug i na taj način poboljšala poziciju u tom trenutku u vrijeme velikih financijske krize u Latinskoj Americi, kaže Luka Brkić. (HT)

 

Izvor: www.dnevnik.hr 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox