Evo što MORH kaže o svojoj politici zapošljavanja

Slijedom današnjih napisa u medijima o tome kako je Ministarstvo obrane omogućilo uvećanu otpremninu, a zatim novi posao djelatniku MORH-a, a s ciljem pružanja potpune informacije javnosti, Ministarstvo obrane oglasilo se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Ministar obrane je u procesu smanjenja broja državnih službenika i namještenika u Ministarstvu obrane, u skladu s Uredbom Vlade RH o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva obrane („NN“ broj 26/12), donio i Odluku o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga („NN“ broj 29/12) kojom je omogućen sporazumni prestanak službe odnosno radnog odnosa uz poticajnu otpremninu. Temeljem Odluke zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa podnijelo je 89  državnih službenika i namještenika.

Rupa u zakonu

Zbog ravnopravnosti službenika i namještenika nije uvedeno ograničenje  navedenog prava niti prema jednoj kategoriji – struci državnih službenika i namještenika.  Također nije uvedeno ograničenje po kojem se državni službenik i namještenik ne može ponovno zaposliti u roku od tri godine ukoliko je dobio poticajnu otpremninu, iz razloga što se ova odredba pokazala neprovedivom u praksi, a  poslodavac ju  nije mogao kontrolirati i sankcionirati.
 U skladu s Odlukom ministra o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga zahtjev za prestanak službe podnio je i državni službenik Branko Pribolšan (60), jedan od najboljih stručnjaka za područje javne nabave. 

Do dobivanja odobrenja od Ministarstva uprave za raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Samostalnom sektoru za javnu nabavu, a budući da u sustavu nema  adekvatne zamjene, ministar obrane zaključio je 2. travnja 2012. s  gospodinom Pribolšanom Ugovor o djelu kako bi se proces javne nabave mogao nesmetano odvijati, te kako bi predstavnicima Državnog ureda za reviziju pružio potrebne informacije glede dosadašnjih postupaka javne nabave u Ministarstvu obrane kojih je revizija u tijeku. Ugovor je sklopljen na iznos od 4.000,00 kuna neto mjesečno. Ugovor o djelu ne predstavlja zasnivanje radnog odnosa i nema elemente ugovora o radu, a otpremnina g. Pribolšanu još uvijek nije isplaćena. 

Ministarstvo obrane još je jučer (21. svibnja)  ovo priopćenje dostavilo novinaru Slobodne Dalmacije koji je jedini postavio službeni upit, te stoga nije istinit navod da MORH o navedenom događaju šuti. Slijedom navedenog obrazloženja odbacujemo svaku optužbu da u Ministarstvu obrane vlada kaos. Upravo suprotno, svi potezi koje ministar obrane Ante Kotromanović povlači pokazuju jasnu namjeru uvođenja reda, pravodobnog otpočinjanja poslovnih procesa, sklapanja ugovora koji godinama nisu sklapani u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, te transparentnost prema javnosti. Prirodno je da takvo postupanje ponekad nailazi na otpor, navode u MORH-u. (PS/JK)

 

 

 

 

Foto: ministar obrane Ante Kotromanović (Zeljko Mrsic/PIXSELL)

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox