Financial Times: U Hrvatskoj su na red došli i strani ulagači

Ugledni britanski dnevni list Financial Times objavio je  članak o kratkotrajnu zadržavanju radi obavijesnog razgovora izvršnog direktora Orco Property Groupa Jean-Francoisa Otta u Zagrebu.

 

Objavivši tu vijest ocijenjeno je kako su strani ulagači dosad u najvećoj mjeri uspijevali izbjeći istrage o svojem djelovanju u Hrvatskoj. Prenesena i je tvrdnja Orco grupe da Ottovo zadržavanje pokazuje sve veći pritisak na strane ulagače. U članku se navodi kako je hrvatska policija priopćila da je Ott pušten u utorak navečer pošto je tijekom dana zadržan zbog ispitivanja u vezi sa sumnjom u zakonitost poslovanja tvrtke Sunčanog Hvara, koje je Orco suvlasnik zajedno s hrvatskom državom.

Otta je, navodi FT, policija ispitala dan nakon burna sastanka dioničara na kojem je Ott predložio mnogo nižu vrijednost dionice tvrtke nego su se nadali dužnosnici Hrvatskog fonda za privatizaciju. Predstavnici Orca, ističe list, ustvrdili su kako Ott nije optužen, nego da ga je policija samo zamolila da odgovori na neka pitanja kao svjedok. Financial Times piše kako se sve dogodilo u trenutcima kad u Hrvatskoj traje velika antikorupcijska kampanja u kojoj je u prosincu uhićen bivši predsjednik vlade Ivo Sanader u Austriji zbog sumnje u korupciju.

Britanski dnevnik ocjenjuje kako je borba protiv korupcije, iako ključna u nastojanjima Hrvatske da uđe u punopravno članstvo Europske unije u iduće dvije godine, kratkoročno usporila poslovne aktivnosti. Iznosi kako je u protukorupcijskoj kampanji, koju predvodi premijerka Jadranka Kosor, nekolicina hrvatskih poslovnih ljudi uhićena i optužena za koruptivne aktivnosti s državnim službenicima, a podsjeća i kako je sedam dužnosnika Hrvatskog fonda za privatizaciju uhićeno zbog korupcije još 2007., kad je vladu vodio Sanader.

Na kraju članka se navodi kako se Orco, koji ima mnogo nekretnina u Njemačkoj i velikom dijelu srednje Europe, prošle godine u zadnji trenutak uspio spasiti od bankrota uzrokovana prenaglim širenjem tijekom procvata tržišta nekretnina u regiji. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox