Fitch smanjila kreditne rejtinge 15 država

U prvih šest mjeseci ove godine agencija Fitch Ratings smanjila je kreditne rejtinge 15 država pa bi u cijeloj ovoj godini broj degradacija državnih rejtinga mogao dosegnuti rekordne razine, a hoće li se u toj skupini naći i Hrvatska, bit će poznato uskoro. U dosad rekordnoj 2011. godini Fitch je smanjio rejtinge 20 država, a kako trenutačno rejtinzi 22 države imaju negativne izglede, taj bi rekord u ovoj godini mogao biti prebačen, naveo je nedavno Fitch u svom polugodišnjem izvješću.

Fitch pojašnjava da je velik broj degradacija rejtinga u ovoj godini posljedica niskih cijena sirovina, zbog čega su pod pritiskom rejtinzi onih zemalja u razvoju čija gospodarstva znatno ovise o izvozu sirovina. Fitch je u prvom polugodištu smanjio rejtinge ili izglede sedam od 10 zemalja u razvoju koja najviše ovise o cijenama sirovina. U izvješću upozorava i na moguće negativne posljedice odluke Britanaca o napuštanju Europske unije, zbog čega je već smanjio kreditni rejting Britanije, kao i procjene rasta njezinog gospodarstva. Hoće li se politička nestabilnost u Europskoj uniji negativno odraziti i na rejtinge drugih zemalja članica Unije, ostaje za vidjeti, zaključuje Fitch u polugodišnjem izvješću.

Hrvatskoj je, pak, Fitch u siječnju potvrdio dosadašnji dugoročni kreditni rejting u stranoj valuti na 'BB' te zadržao negativne izglede. Hoće li Hrvatska zadržati taj rejting, bit će poznato 29. srpnja, kada bi Fitch trebao objaviti novu analizu gospodarske i financijske situacije u zemlji. I preostale dvije vodeće svjetske rejting agencije – Moody's iStandard&Poor's - drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, također s negativnim izgledima. One bi, pak, svoje osvrte na situaciju u hrvatskom gospodarstvu i javnim financijama trebale objaviti 15. srpnja. U siječnju je S&P ostavio dugoročni rejting Hrvatske nepromijenjen na 'BB', dok je Moody's u ožujku već smanjio rejting za jedan stupanj, na 'Ba2', zbog, kako je poručio, visokog javnog duga i nastavka slabih izgleda za gospodarski rast. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox