Goran Jungvirth: Mnoštvo migrantskih radnika za Novu godinu na trgovima? Hrvatska se tek krenula intenzivno mijenjati

Nezaustavljivo iseljavanje Hrvata, tužbe oko Agrokora i preuzimanje Fortenove, afera ‘plin za cent’, gašenje medijskih sloboda, pranje novca i korupcija, superizbori 2024.… To su bili samo neki od važnih naslova, a Business Media Groupa (BMG) vam i za ovu godinu obećaje najaktuelnije teme, intervjue, komentare u svojim časopisima i internetskim portalima.


Hrvatska trenutno prolazi ono što je Njemačka prolazila šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tada je i masu Hrvata napustilo Hrvatsku i pošlo u potrazi za boljim životom, prvenstveno boljim poslom. Nijemci su tada mislili da će strani radnici obaviti posao i vratiti se u svoje domovine, no oni su u Njemačku doveli svoje obitelji i krenuli nepovratno mijenjati demografsku sliku Njemačke. Naravno neki pozitivnije svojim radom i stvaranjem, a neki negativnije - kačenjem na socijalnu državnu sisu. 

Drastičan pad domaćeg stanovništva i dolazak stranih radnika

Koliko je drastična promjena upozorio sam u jednom od svojih komentara za BMG pred desetogodišnjicu ulaska u EU. Prema statistici - Hrvatska je od tada izgubila pola milijuna stanovnika, više od deset posto za samo 10 godina. Od samostalnosti devedesetih godina - izgubljeno je pak gotovo 20 posto sveukupno, što govori o sve bržim promjenama i gubitku domicilnog stanovništva.  

S druge strane, prognoze Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) govore da ćemo u ovoj, Novoj, 2024. godini u Hrvatskoj imati najmanje 200 tisuća stranih radnika, koji će pokušati nadoknaditi ‘nestale’ hrvatske građane koji obavljaju isti posao, ali bolje plaćen u zapadnim stranim zemljama.

Business Media Group (BMG) je zato i napravio veliki intervju s bivšim njemačkim parlamentarcom i sadašnjim voditeljem Zaklade Konrad Adenauer - Holgerom Haibachom koji je istaknuo “da država mora Hrvatsku učiniti privlačnijom za svoje građane, inače će je oni napustiti, a zemlja se nepovratno promijeniti.”.

Haibach je također usporedio situaciju u Hrvatskoj u 21. stoljeću sa situacijom u Njemačkoj u prošlom, navodeći kako nas očekuju ‘zanimljiva vremena’ - što se može protumačiti iz diplomatskog jezika - da nas očekuju veliki izazovi u vezi naglih promjena koje će uslijediti, velikim dijelom i zbog zamjene stanovništva.

Superizbori i promjene na političkoj sceni

Haibach je u intervjuu naveo i posljedicu s kojom se Njemačka suočava zbog problema s dijelom migranata - a to je rast populizma u politici i jačanje takvih stranaka - kao što je Afd (Alternativa za Njemačku. I u hrvatskoj politici su se već počeli prikupljati populistički politički poeni na temu migranata, a to će se sigurno nastaviti intenzivirati.

No, kako je u novogodišnjem intervjuu za BMG ustvrdio istaknuti politički analitičar Žarko Puhovski - političke promjene još neće biti drastične u Hrvatskoj nakon tzv. Superizbora 2024. godine.

HDZ ima velike šanse za pobjedu, a jako male šanse da osvoji većinu sa sadašnjom koalicijom (pogotovo, uzmu li se u obzir i očekivane promjene u sastavu manjinskoga kluba). Odatle slijedi pretpostavka o mogućem mukotrpnom sastavljanju većine, npr. s Domovinskim pokretom, ili njegovim dijelovima (u sretnim okolnostima - po HDZ - bez pomoći Predsjednika republike, u nesretnima uz njegovo aktivno ometanje). Pa je onda moguće da doživimo i „hiperizbornu“ godinu, s još jednim izborima, naime s ponavljanjem parlamentarnih izbora., predvidio je u intervjuu Puhovski.

Moćne političke elite nasuprot oslabljenih medija

Za slobodne izbore u demokracijama su najbitniji slobodni mediji, a osim s profesorom Puhovskim BMG je o tom problemu ‘slabašnih medija naspram moćnih političkih elita’ porazgovarala i s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom. On je za časopis Udruga.hr opisao kako je i sam u 3 i pol godine bio 52 puta na sudu, ističući kako je učinak tzv. Slapp tužbi na novinarstvo zastrašujući, a korporativni utjecaj na medije - poput raka. 

O problemu Slapp tužbi s kojima se pokušava zastrašiti novinare od pisanja o javnim osobama te državnim i javnim zaposlenicima BMG je napravila intervju i s istaknutom odvjetnicom Vanjom Jurić, koja je branila između ostalih i Zovka. Jurić je istaknula kako “suci, kao i sve druge osobe koje obavljaju javni posao, moraju biti svjesni da njihov javni rad podliježe preispitivanju i kritici javnosti i medija.”. 

Jurić je također aktivna u radu nevladine organizacije GONG (Građani Organizirano Nadziru Glasovanje), koja se bavi promicanjem transparentnosti i demokracije u Hrvatskoj.

O problemima hrvatskog novinarstva, korupciji i demokraciji u Hrvatskoj BMG je prodiskutirala u intervjuu i s Orianom Ivković-Novokmet, direktoricom GONG-a koja je pri tom istaknula - kako u hrvatskim medijima postoje nedodirljivi, što pak s druge strane narušava povjerenje građana u njihov rad i njihovu neovisnost.

Osim procjene medija, institucija i društva u cjelini GONG ima i antikorupcijski program u kojem je prepoznao “energetiku kao područje u koje se upliću razne interesne mreže, koje onda utječu na javne politike, zarobljavaju ih, ili brutalno korumpiraju (Sander) ili ovaj noviji (Škugor) u kojem je Ini, pred nosom uprave i NO izgleda nanesena šteta od milijardu kuna. 

‘Plin za cent’ prošao nekažnjeno, smjene radi manjih skandala

Na ruskom plinu narastao je novi Ivica Todorić - Pavao Vujnovac, koji je suvlasnik bivšeg Agrokora-Fortenove i zajedno s ruskim bankama postao je ključni igrač u hrvatskom gospodarstvu, igrač s vezama u politici, ali i poduzetnik za kojeg se pokazalo se ima ogromnu medijsku moć., istaknula je Ivković-Novokmet u intervjuu za BMG.

GONG je zato i napravio dokumentarni film u 2 dijela ‘Gospodari plina’, kada već nisu o tome napravili priču veliki hrvatski mediji.

A da je tema bitna dokazuju i zadnji skandali i afere koji su uključivali i HEP i ministarstvo gospodarstva, a gdje su se smjene dogodile zbog manje bitnih stvari - nego što je skandalozna prodaja plina za 1 cent. 

BMG će intenzivno i dalje pratiti najbitnije teme za hrvatske građane i u 2024. godini, a vi nas samo trebate čitati.  PS/SM

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Poslovnog savjetnika

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox