Građani pesimistični: Očekuju poskupljenja i otkaze

U Hrvatskoj se pogoršava potrošačka klima, a većina kućanstava ne očekuju poboljšanje životnih uvjeta u sljedećih godinu dana, pokazuju rezultati istraživanja GfK Barometra iz listopada.

GfK-ovo istraživanje na reprezentativnom uzorku građana pokazalo je da tek oko 9 posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana, 54 posto kućanstava smatra da su ostali na istom, a 37 posto kaže da je njihovo sadašnje financijsko stanje lošije nego prije godinu dana. Pogoršanje financijskog stanja najviše ističu u Lici, Slavoniji te sjevernoj Hrvatskoj (između 40 i 46 posto ispitanih).

Čak 49 posto kućanstava tvrdi da trenutno jedva sastavlja kraj s krajem, a takva kućanstva najviše su zastupljena u Slavoniji (63 posto) i sjevernoj Hrvatskoj (58 posto), te najmanje u Zagrebu (36 posto). Za preživljavanje mora koristiti dosadašnju štednju 9 posto, a mora se zaduživati 7 posto ispitanih. Uštedjeti može 29 posto ispitanika, no od toga samo 1 posto može štedjeti znatnije svote.

U sljedećih godinu dana oko 16 posto kućanstava nada se da će im financijsko stanje biti barem malo bolje, 54 posto procjenjuje da će situacija ostati približno ista, a čak 27 posto smatra da će im biti još lošije. Očekivano pogoršanje financijskog stanja u idućih godinu dana najviše su istaknuli ispitanici u Lici (36 posto) i sjevernoj Hrvatskoj (31 posto), a najmanje u Istri s Primorjem (18 posto).

Pesimistična očekivanja: Rast cijena i poskupljenja

Što se tiče kretanja cijena u idućih godinu dana, velika većina ispitanika, njih 86 posto, očekuje rast cijena, pri čemu znatna poskupljenja očekuje 25 posto, a umjerena 53 posto ispitanika. Snižavanje cijena očekuje tek 1 posto ispitanih.

Ispitanici su pesimistični i u vezi kretanja nezaposlenosti u idućih 12 mjeseci jer 64 posto njih očekuje porast nezaposlenosti (pri čemu znatno povećanje nezaposlenosti očekuje 28 posto ispitanih), a smanjenje broja osoba na burzi rada očekuje tek 8 posto ispitanika.

Preko polovice kućanstava, 55 posto, smatra da će se u idućih godinu dana gospodarska situacija pogoršati, pri čemu 22 posto očekuje znatno lošiju, a 33 posto malo lošiju situaciju. Da će stanje ostati isto smatra 31 posto, a da će biti malo bolje smatra 11 posto ispitanika. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox