Građevinari traže 119 milijuna kuna naknade štete zbog Pelješkog mosta

Tvrtke Konstruktor, Viadukt i Hidroelektra Niskogradnja traže od Hrvatskih cesta 119 milijuna kuna odštete zbog usporene gradnje pelješkog mosta, piše Večernji  list.

Nijedna od strana u sporu nije htjela ništa komentirati, no upućeni kažu da izvođači radova na pelješkom mostu žele nadoknadu indirektne štete koja im je nanesena jer je gradnja mosta obustavljena.

U svojoj tužbi građevinari tvrde da su na gradilištu mosta angažirali svoju operativu; mehanizaciju i ljudstvo te da su zbog prestanka radova uslijed nedostatka novca pretrpjeli štetu.

Podsjetimo, ugovor o gradnji Pelješko mosta vrijedan je 1,94 milijarde kuna bez PDV-a, a potpisan je u listopadu 2007. godine. Novac za most nije bio osiguran ni kada je ugovorena gradnja za vrijeme premijera Ive Sanadera. Građevinari tvrde da su oni bili spremni za gradnju, a da je glavni problem što most nije ni blizu završetaka nedostatak novca.

Problem s jamstvima

 Hrvatske ceste tvrde da ni građevinske tvrtke nisu ispunile svoje obveze iz ugovora te nisu osigurale građevinsku dozvolu za organizaciju gradilišta bez čega ne može početi gradnja, a navodno nisu ishodili ni lokacijsku dozvolu.

Večernji list piše da vodeći partner u konzorciju, Konstruktor ima problema s bankovnim garancijama. Naime, prijašnje jamstvo mu je isteklo, a novo nije dobio. Iako je prema Ugovoru o gradnji Pelješki most trebao biti dovršen u svibnju ove godine, do sada je izvedeno tri posto radova. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 22. veljače 2012.
Foto: Pixsell 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox