Grčka: Papandreou traži konsenzus radi prevladavanja krize

Grčki premijer Georgios Papandreou zatražio je u nedjelju nacionalni konsenzus političkih stranaka i glasovanje o povjerenju novoj vladi u parlamentu kako bi se prevladala kriza u "trenutku presudnom" za zemlju.

 

Zatražio sam ponovno glasovanje o povjerenju novoj kriznoj vladi budući da je zemlja na raskrižju - rekao je na početku rasprave u parlamentu o glasovanju o povjerenju vladi imenovanoj u petak, kako bi dobio pristanak za nastavak mjera štednje.

Papandreou je istaknuo da je glavna zadaća postići "nacionalni konsenzus kako bi se smanjio grčki deficit i dug koji su nacionalni problem". Sporni prijedlog proračuna koji obuhvaća uštede od 28,4 milijarde eura Grčka mora prihvatiti do konca lipnja kako bi financijaše, EU i MMF, uvjerila da joj nastave financijski pomagati.

Ministri financija eurozone trebaju se sastati u nedjelju poslijepodne i dogovoriti se o još jednoj financijskoj injekciji Grčkoj zahvaljujući deblokadi pozajmica koje će joj omogućiti da preživi ljeto, prije donošenja dugoročnog plana pomoći koji bi, smatraju, morao biti dovoljan da umiri financijska tržišta. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox