Grčko gospodarstvo potonuti će za 5 posto

Grčko gospodarstvo smanjit će se u ovoj godini za pet posto a stopa nezaposlenosti dosegnut će 20 posto i ometati nastojanja da se ostvare fiskalni ciljevi, objavio je ugledni grčki ekonomski institut IOBE.

Prognoza Zaklade za ekonomska i industrijska istraživanja pesimističnija je od onih Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, koji očekuju pad grčkog BDP-a u ovoj godini od 4,7 do 4,8 posto.

Grčka se sprema provesti dodatne mjere proračunske štednje u skladu s dogovorenim novim paketom međunarodne pomoći koji bi joj trebao pomoći izbjeći bankrot. Oporavak gospodarstva očekuje se tek u 2014. Smatramo da će recesija i ove godine biti prilično snažna, kazao je novinarima čelnik IOBE-a Jannis Stournaras, tražeći da se ubrza proces privatizacije i time privuku inozemna ulaganja.

Inflacija bi trebala kliznuti ispod jedan posto, s prošlogodišnjih 3,1 posto, s obzirom na nastavljeno slabljenje potražnje. Nezaposlenost bi pak trebala nastaviti rasti i dosegnuti novi rekord od 20 posto, nakon prošlogodišnjih također rekordnih 17,3 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox