Hajdaš Dončić osniva novu tvrtku

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je danas osnivanje nove zajedničke tvrtke Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) za održavanje i naplatu koja će početi raditi s 1. siječnjem iduće godine, kao i mogućnost prodaje dijela HŽ Carga te kadrovske promjene u svom ministarstvu. 

Ministar je te novosti najavio nakon današnje prezentacije plana i smjernica restrukturiranja Hrvatske pošte za razdoblje od 2013. do 2018. Najavljujući novu tvrtku HAC-a i ARZ-a za održavanje i naplatu cestarine, čiji će nositelj restrukturiranja biti HAC, ministar je predstavio i njenog budućeg predsjednika Uprave Jasmina Krizmanića, svog pomoćnika. Nova tvrtka nosit će naziv HAC-ONC, a o njoj će odlučivati Vlada vjerojatno već ovog tjedna.

Do 1. svibnja 2013. Krizmanić ima zadatak ekipirati tvrtku s brojem zaposlenih, što će po standardima EU-a biti oko 2.800, kazao je ministar dodajući da će o tom broju kao i i višku zaposlenih u naplati u HAC-u i ARZ-u detaljnije izvijestiti u siječnju. Krizmanić je kazao da će ta tvrtka poslovati kao operativna cjelina nastojeći smanjiti troškove održavanja autocesta za 20 do 30 posto, a od 2014. planira i 'borbu' na tržištu odnosno za poslove održavanja cesta.

Na novinarski upit što se događa u HŽ Cargu jer navodno nemaju za isplatu plaće te hoće li u prodaju, Hajdaš Dončić je odgovorio da u toj tvrtki postoje problemi za koje se nada da će se riješiti. Ovog će se tjedna u Financial Timesu objaviti oglas kojim će se pozvati zainteresirani investitori na 'due dilligence' u HŽ Cargu, nakon čega bi se krajem siječnja mogle tražiti neobvezujuće ponude, i to za dio HŽ Carga, najvjerojatnije oko 75 posto, o čemu Vlada također tek treba donijeti odluku.

Neovisno o tome uprava HŽ Carga i dalje će provoditi proces restrukturiranja, koji uključuje i utvrđivanje tzv. socijalnih otpremnina za 800 do 1.000 zaposlenih koji su u toj tvrtki višak. Općenito je za cijeli sustav HŽ-a kazao da je trom i dotrajao jer se u njega nije ulagalo zadnjih 40-ak godina, a posljedice toga su i nesreće na prugama, pa tako i ona jučerašnja. Hajdaš Dončić je izvijestio i da je u tijeku novo ustrojavanje njegovog ministarstva slijedom čega bi Vlada ovog tjedna imenovala njegovog novog pomoćnika Igora Butorca iz Jadrolinije od 1. siječnja i to temeljem spajanja dvije uprave Ministarstva u jednu za sigurnost plovidbe. To ujedno znači i odlazak dva dosadašnja pomoćnika ministra, kazao je. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox