HBOR odobrio milijardu kuna kredita turističkom sektoru

Hrvatska banka za obnovu i razvoj u ovoj je godini odobrila nešto više od milijardu kuna kreditnih sredstava turističkom sektoru, što je čak 83 posto više nego u prošloj godini.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj u ovoj je godini odobrila nešto više od milijardu kuna kreditnih sredstava turističkom sektoru, što je čak 83 posto više nego u prošloj godini. To govori o povećanju investicijske atraktivnosti turističkog sektora koja se nije dogodila slučajno, već zahvaljujući nizu mjera Ministarstva turizma, ove Vlade te samog HBOR-a, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Veljko Ostojić, ministar turizma.

Očito je da su ulagači prepoznali povećanje konkurentnosti sektora kako zbog najava uvođenja diferencirane stope za turizam od deset posto od Nove godine, kako i zbog uvedene nulte stope na reinvestiranu dobit. Investitori su te brojke stavili u svoje feasibility studije, kazao je Ostojić koji u idućoj godini očekuje ulaganja u turistički sektor u iznosu od 2,5 do 3 milijarde kuna.

Od toga bi se oko 1,5 milijarde, ili 10-tak posto posto više nego u ovoj godini moglo realizirati sredstvima HBOR-a, kako je na konferenciji  najavio predsjednik HBOR-a Anton Kovačev.

U pregovorima smo s međunarodnim financijskim institucijama i vjerujem da će presgovori imati dobar ishod kako bismo i u idućoj godini zadržali uvijete kreditiranja kao i u 2012. dakle sniženu kamatnu stopu od 1,3 i 5 posto. Od ukupno 6 milijardi kuna koje je HBOR plasirao ove godine gospodarstvu, milijarda se odnosi na turizam.

Također, više nego u drugim sektorima HBOR je za turizam znatno povećao udjel izravnih kredita. Do kraja kolovoza 52 posto odobrenih kredita za turističke projekte ide izravno preko nas, čime pokazujemo vrlo visoko povjerenje prema sektoru", kazao je Kovačev uz napomenu da je 90 posto kreditnih sredstava u turizmu namijenjeno za ulaganje, a samo 10 posto za obrtna sredstva, piše poslovni.hr. (sh)

 

 

Foto:Zarko Basic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox