HBSC se nagodio, za pranje novca platit će kaznu od 1,92 milijarde dolara

Foto: Shutterstock

Bankovni div HSBC objavio je da je pristao platiti američkim vlastima rekordnih 1,92 milijarde dolara u sklopu nagodbe u sporu u kojem ga se tereti za pranje novca za račun terorista i Irana. 

HSBC je postigao dogovor s vlastima Sjedinjenih Država u vezi istraga o neprimjerenom poštivanju zakona o borbi protiv pranja novca i o sankcijama, stoji u priopćenju zajmodavca čije su dionice izlistane na hongkonškoj burzi a sjedište mu je u Londonu. Zastupnici u američkom Kongresu optužili su u srpnju banku da Iranu, teroristima i trgovcima drogom omogućuje pristup američkom financijskom sustavu. Pododbor američkog Senata usvojio je kritički intonirano izvješće o bančinom poslovanju.

Nakon toga čelnik bančina odjela za poštivanje propisa David Bagley bio je prisiljen podnijeti ostavku a HSBC se ispričao zbog nepoštivanja zabrane pranja novca. Izvijestivši o nagodbi, banka se obvezala na nastavak cjelovite suradnje s vlastima na jačanju mjera poštivanja zakona nakon što je s američkim ministarstvom pravosuđa postigla "sporazum o odgodi kaznenog gonjenja".

Prihvaćamo odgovornost za greške koje smo počinili u prošlosti. Izrazili smo duboko žaljenje zbog njih i ponovo ćemo to učiniti, kazao je u priopćenju izvršni direktor Stuart Gulliver. HSBC je danas iz temelja drugačija organizacija od one koja je napravila te greške, dodao je.

Banka je početkom studenog objavila da je rezervirala 1,5 milijardi dolara za novčane kazne povezane s pranjem novca u SAD-u. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox