HDZ gubi većinu u Saboru?

Deset dana prije raspuštanja Sabora Vlada nema većinu i, da se danas provede izglasavanje povjerenja Vladi, teško da bi uspjela dobiti potrebnu podršku 77 zastupnika, piše Večernji  list.

Izvori u HDZ-u govore kako je ''poslušnost'' toj stranci otkazao SDSS zbog Zakona o ništetnosti. Istovremeno, ne mogu računati ni  na glas Biance Matković  jer je na rodiljnom dopustu. Također, zbog zdravstvenih razloga u Sabor ne dolaze ni Marko Turić i Branko Vukelić. Ukoliko se oduzmu i glasovi pritvorenog Ive Sanadera te Ivana Čehoka i Zlatka Horvata, dobije se ukupno devet ruku manje.

Politologinja Mirjana Kasapović uvjerena je da bi se ova situacija mogla iskoristiti za pomicanje izbora 15 dana ranije. Kasapović smatra i da bi oporba trebala tražiti glasovanje o povjerenju Vladi.

Nije kasno jer je dragocjen svaki dan u kojem ova vlada ne bi bila na vlasti, dodaje Kasapović.

Mirjana Kasapović također je istaknula da se iskreno nada da će izbori donijeti potpunu smjenu vlasti i da ni jedna stranka koja je u toj vlasti neće biti dio nove vlade.

Ima li to smisla?

S tim se mišljenjem ne slaže politički analitičar Žarko Puhovski koji smatra da taj ''pet do dvanaest'' zahtjev nema smisla.

Puhovski je uvjeren da oporba neće tražiti glasanje o nepovjerenju jer bi na taj način samo pokazala da joj se previše žuri doći na vlast, što bi izazvalo više negativan nego pozitivn odjek kod građana. (jh)

 

 

 

Izvor: Večernji list, 12. listopada 2011.
Foto: Robert Anic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox