HDZ u stečaju?

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da HDZ mora proći katarzu i proglasiti stečaj te da je za borbu protiv korupcije potrebna nova nekompromitirana vlada koju će voditi SDP.

Jovanović je ocijenio da premijerka Jadranka Kosor "živi u svojoj ružičastoj državi" i da je objavila da je u Hrvatskoj završila kriza, a većina građana tada je shvatila da je trenutak "da počnemo drhtati od straha za budućnost". Dodao je da je vlada trebala dati ostavku zbog neodgovornog zaduživanja i trošenja kredita za potrošnju umjesto za proizvodne investicije. Istaknuo je da će se zbog nedonošenja izmjena zakona o prebivalištu parlamentarni izbori održati s nesređenim popisima birača. U Hrvatskoj ima 500.000 birača više nego stanovnika s pravom glasa, rekao je Jovanović i dodao da su premijerka Kosor i ministar Karamarko slagali građanima, a narod kaže 'tko laže... zna se... što ide dalje'.

Linić: Kosor je provodila prljavu cirkusku igru

Jovanović je rekao kako bi "u slučaju sanacije bakarske koksare moglo biti posla za DORH" jer je - natječaj za sanaciju poništavan toliko puta koliko je trebalo da posao dobije Mladineov favorit, da je bio raspisan na 11,8 milijuna kuna, a kroz izravne pogodbe potrošeno je 45 milijuna kuna. Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić ocijenio je da je Hrvatska u dubokoj krizi, da vlast ne nudi rješenja, da SDP ima model rješavanja financijske krize te da se nelikvidnost može bitno smanjiti u roku od šest mjeseci. Komentirajući to što je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić prošlog tjedna potpisao ugovor za projekt "Brijuni rivijera", Linić je rekao kako je jedna od okosnica programa razvoja nove SDP-ove koalicije ulaganje u turizam. Istaknuo je da je Kosor provodila prljavu cirkusku igru, da su se osam godina zaustavljali projekti u turizmu, a ugovori se potpisuju prije izbora.

Linić: Jakovčić se ukrcao u cirkus Jadranke Kosor

Linić je rekao da se "u SDP-u ne ukrcavaju u cirkus Jadranke Kosor" te kako to što je Jakovčić potpisao ugovor bitno ne utječe na koaliciju i da on ima pravo na svoje mišljenje. Na pitanje zašto banke ne pristaju smanjiti kamatne stope na kredite u švicarskim francima, Linić je odgovorio kako one mogu ići znatno niže nego što "plaćaju kamatu na švicarce". Istaknuo je da je SDP za uvođenje poreza na kamatu, ponajprije na kamatu za stambene kredite u švicarskim francima, na koje bi se iznad dva posto "moglo udarati visoke poreze" te da fiskalna vlast "može utjecati na cijenu kapitala svojim politikama i odlukama, a ne molbama".

Karamarko se ne smije zamjeriti premijerki

Na pitanje o najavi da će se ministar Karamarko angažirati na izborima, Linić je rekao kako Karamarko ima četiri tvrtke koje - rade sa svim državnim institucijama, ministarstvima, javnim poduzećima i poduzećima koja su pod istragom zbog pronevjera, i to za monopolni posao fizičke i tehničke zaštite. Istaknuo je kako "ima enormne i nekontrolirane zarade", da je "Fimi media prema Karamarkovu biznisu kao jedan naprema sto", da je "zloupotrijebio svoje pozicije" te da je radio u sukobu interesa. Kad osnuje stranku, premijerka će vjerojatno dati nalog da ga se istražuje, kao za Sanadera, pa Karamarko mora paziti da joj se ne zamjeri - zaključio je Linić. (Hina/mš)

 

 

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox