HND pozvao članove VNS-a da ohrabre istrage o kriminalu u medijima

Izvršni odbor Hrvatskoga novinarskog društva (HND) poslao je uoči sutrašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost otvoreno pismo članovima toga vijeća pozivajući ih da ohrabre istrage o kriminalu u medijima.

 

"Izvršni odbor Hrvatskoga novinarskog društva zaključcima sa svoje današnje sjednice želi upozoriti sve članove VNS-a da očekuje od sutrašnje sjednice tog vijeća konkretne, vidljive rezultate u poticanju društvene, pravne, pravosudne i zakonodavne bitke protiv crnih fondova, kriminalnih privatizacija, tzv. tuneliranja (prebacivanja novca iz starih u nove tvrtke), torbarenja, isisavanja novca iz medija i korupcije u medijima", navodi se u otvorenom pismu.

 

Nedovoljna transparentnost vlasništva u medijima

HND ističe kako već dugo javno iznosi da je ponajveći problem hrvatskih medija nedovoljna transparentnost vlasništva u medijima. "Čak i kad prijavljuju vlasničku strukturu nadležnim tijelima, pravo vlasničko stanje prikriveno je zbog vjerojatnih tajnih ugovora i dalekosežnih neformalnih dogovora o kojima postoje sumnje da je u njima", kako se navodi u pismu, "osobno sudjelovao i bivši predsjednik vlade Ivo Sanader".

I HND i javnost pitaju se o legalnosti privatizacije i o pravoj vlasničkoj situaciji gotovo svih vodećih dnevnih i tjednih listova u zemlji, ističe HND i podsjeća da je predsjednik Republike spominjao "crne torbe u kupnji medija". "Isto tako, pojedine informacije iz istraga govorile su o koruptivnom novcu za lokalne medije. Pričalo se i priča o nejasnu vlasništvu brojnih lokalnih privatnih televizija i radijskih postaja", kaže u otvorenom pismu HND.

 

HND upozorava da se ne provodi već zastarjeli Zakon o medijima

"Potpuno jasno vlasništvo i saznanje o veličinama oglašivačkih udjela uvjeti su bez kojih nema slobode medija, nema novinarskih sloboda i mediji ne mogu na pravi način zadovoljiti interes javnosti da bude svestrano i kvalitetno informirana, a da novinarstvo bude javno dobro", upozorava HND i poziva članove Vijeća za nacionalnu sigurnost da se "ni na koji način ne koriste rezultatima sjednice u dnevnopolitičke svrhe, nego očekujemo poticaj i ohrabrenje za neovisan i djelotvoran rad DORH-a i MUP-a". (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox