HT planirao ograničiti besplatne poruke i pozive preko interneta

Viber, What's App, Skype i Gtalk samo su neke od aplikacija koje omogućuju besplatnu komunikaciju putem mobilnih uređaja, odnosno razmjenu poruka (MoIO) i glasovne pozive (VoIP). Upravo to postaje sve veći problem operatera koji ne znaju kako naplatiti usluge, piše Večernji list.  

Sve više korisnika služi se tim aplikacijama, dok je broj potrošenih minuta i poslanih SMS-ova putem dosadašnjih komunikacijskih kanala u padu. Čini se da je prvi korak k ''naplati besplatnog'' u Hrvatskoj pokušao HT.  Uvjeti jedne njihove tarife izazvali su buru među korisnicima, a glasili su ovako:

''HT zadržava pravo onemogućiti korištenje VoIP i MoIP usluga. HT će navedene zabrane primjenjivati od 31. siječnja 2013.''

Iz HT-a su potom pokušali umiriti korisnike poručujući da uvjete ne treba shvaćati doslovno. Tako ističu da im je namjera, s obzirom na trendove u svijetu zadržati pravo na promjene u sementu VoIP i MoIP usluga. Dodaju da će korisnici na vrijeme primiti obavijest o eventualnim promjenama.

Međutim, taj potez HT-a potaknuo bi i ostale operatere na isto, a ne podržava ga ni udruga Telekom. Iz Telekoma ga nazivaju ''opasnim presedanom koji narušava neutralnost interneta''. (jh)

 

 

Izvor: Večernji list, 8. lipnja 2012.

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox