HUT ažurirao epidemiološku kartu po novim kriterijima ECDC

Hrvatska udruga turizma (HUT), krovna udruga turističkog sektora u Hrvatskoj, uskladila je epidemiološku kartu Hrvatske koja dnevno prikazuje stanje po županijama i otocima prema novim kriterijima koje od danas primjenjuje Europski centar za prevenciju za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), a prema kojima je najveći dio Hrvatske, posebno obalni dio, označen kao zelena zona.


Zelena zona je po novim kriterijima područje koje ima 14-dnevnu incidenciju novo zaraženih na 100.000 stanovnika nižu od 50 uz udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih niži od 4 posto, odnosno nižu od 75 uz udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih niži od 1 posto. Narančasta zona je po novim kriterijima područje s 14-dnevnom incidencijom između 50 i čak 200, ovisno o udjelu pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Crvena zona je područje koje varira od 50 do čak 500 novo zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a tamno crveno zona označava područja sa incidencijom većom od 500 novo zaraženih u posljednjih 14 dana.

Prikazivanje epidemiološke situacije po županijama omogućuje ispravno komuniciranje sigurnosne situacije prema turistima kojih svakog dana imamo sve više u Hrvatskoj. Takvo praćenje situacije u Hrvatskoj u kontinuitetu podržava Njemačka, još od prošle sezone, a to su prihvatile i Austrija i Slovenija. To je najbolji način informiranja turista o stvarnoj situaciji u destinacijama u kojima odsjedaju, ali i najbolji način motivacije lokalnog stanovništva na odgovorno ponašanje, posebno u turističkim županijama kojima je sigurnost preduvjet turističkog prometa, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Prema novim kriterijima ECDC-a Hrvatska je ukupno ušla u zelenu zonu, jer prosječno imamo 41 novo zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, s udjelom pozitivnih u ukupnom broju testiranih od 1,9 posto. Gledano po županijama, izvan zelene zone su samo Međimurska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska županija.

HUT svakog dana ažurira epidemiološku kartu Hrvatske, croatiacovid-19.info, koja pokazuje epidemiološko stanje u zemlji po županijama i otocima. Karta pokazuje na jednom mjestu sve ključne standardizirane pokazatelje kretanja epidemiološkog stanja u zemlji - dnevni broj novo oboljelih, incidenciju na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 i u posljednjih 7 dana, broj aktivnih slučajeva te udio pozitivnih među ukupno testiranima u posljednjih sedam dana. Uz to, prikazane su i ključne mjere koje se odnose na ugostiteljstvo, radno vrijeme i ostale važne mjere za turiste, i to na nacionalnoj razini, ali i na razini pojedinih županija. Potrebne informacije HUT-u redovno dostavljaju Nacionalni stožer civilne zaštite, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavodu za zdravstveno osiguranje.

Karta je od njenog predstavljanja posjetilo gotovo milijun korisnika, najviše iz Njemačke, Nizozemske, Hrvatske, Austrije, Italije, Češke, Danske, Belgije, Slovačke i UK. Kartu trenutno pregledava svakog dana preko 10.000 korisnika. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox