HŽ prodaje nekretnine u svom vlasništvu

Da bi se povećao prihod HŽ-Infrastrukture d.o.o., odlučeno je da se neke od nekretnina u vlasništvu toga društva prodaju, a neke daju u najam u skladu s novim uvjetima.

Ove je godine prodano zemljište u Zaprudskom otoku pokraj Buzina te odmarališta na Malom Lošinju i u Kaštel Lukšiću, a za prenoćište u Rijeci traži se kupac. Prodajom nekretnina koje su višak jer ne služe obavljanju željezničkog prometa i nisu vezane za osnovnu djelatnost, godine 2010. ostvaren je prihod od 46 milijuna kuna, a davanjem raspoloživih nekretnina u najam do kraja godine planira se ostvariti ukupan prihod od 20 milijuna kuna.

Budući da zbog jako teške godine neki dosadašnji najmoprimci nisu redovito plaćali najamninu, odustali su od najma te je ugovor s njima raskinut. Za te prostore, kao i za određeni broj novih prostora, objavljen je  natječaj za davanje u najam te su ponovno iznajmljeni.

Prvi je put načinjena i cjelovita baza podataka o svim nekretninama HŽ-Infrastrukture d.o.o. te su napravljeni matični podatci nekretnina i svih ugovora o najmu koji će biti uneseni u poslovni sustav ERP. Također se radi na sređivanju stanja imovine vezano uz plan podjele bivšega poduzeća HŽ-Hrvatske željeznice d.o.o. Katastarska općina Beli Manastir potpuno je usklađena te će ona poslužiti kao pokusni projekt budućega usklađivanja poslovnih knjiga sa stvarnim stanjem na terenu.

Podatci će biti proslijeđeni Vladi RH s prijedlogom da se pročišćene nekretnine upišu u poslovne knjige i temeljni kapital HŽ-Infrastrukture d.o.o.  Postoji još cio niz objektivnih problema vezanih uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ali bez obzira na poteškoće sljedeće se godine planiraju prodati željeznička prenoćišta u Koprivnici i Kninu, odmaralište na Ugljanu, vila u Lovranu te određeni broj nekretnina koje nisu u funkciji prometa, a mogu donijeti znatan prihod društvu.

Davanje nekretnina u najam, a posebice tzv. službenih stanova, tradicija je koja na željeznici traje još od Austro-Ugarske kada se radnicima dodjeljivao stambeni prostor, uglavnom u kolodvorskim zgradama. Na temelju Zakona o željeznici Vlade RH sve je stanove u vlasništvu bivših HŽ-Hrvatskih željeznica d.o.o. unijela u temeljni kapital HŽ-Infrastrukture d.o.o ili ih joj je dodijelila na upravljanje. Početkom ove godine pokrenuta je inicijativa da se s Republikom Hrvatskom potpiše aneks ugovora kako bi se što bolje uredio način dodjele službenih stanova. U HŽ-Infrastrukturi d.o.o. donesen je novi pravilnik kojim se uređuju ta pitanja. U skladu s novim uvjetima za sklapanje ugovora o najmu pravo na nadmetanje za stanove imat će samo zaposleni u HŽ-Infrastrukturi d.o.o, a ugovori o najmu sklapat će se za razdoblje u kojemu su najmoprimci njezini zaposlenici.

To znači da su radnici obvezni vratiti stan nakon što im u HŽ-Infrastrukturi d.o.o..prestane radni odnos. Stanovi koji nisu u pružnom pojasu, ukupno njih  578, planiraju se prodati u skladu s prijedlogom odluke Vlade RH o prodaji nekretnina u državnom vlasništvu. Na taj bi način HŽ-Infrastruktura d.o.o. riješila stambene probleme određenog dijela svojih radnika, a u isto vrijeme smanjila bi iznos novca potreban za održavanje tih nekretnina. Ne treba zanemariti ni činjenicu da će se prodajom prihodovati znatna financijska sredstva koja će biti uložena u ostvarivanje drugih strateških ciljeva HŽ-Infrastrukture d.o.o. (PS/SJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox