Ima nade: Tribler koji neće moći zaustaviti razmjenu podataka na internetu

ACTA-a, SOPA i PIPA zabrinuli su veliki broj internetskih korisnika koji strahuju kako će političke elite i korporacije uskoro uvesti cenzuru interneta i zabraniti slobodnu razmjenu informacija i datoteka, međutim stručnjaci nizozemskog sveučilišta razvijaju program Tribler, koji će biti nemoguće cenzurirati, piše dnevnik.hr.

Njihova strahovanja još su više povećana nakon gašenja Megauploada i dobrovoljnog zatvaranja BTjunkiea i još nekih stranica za razmjenu datoteka, no znanstvenici s nizozemskog Delft University of Technology uvjeravaju da nema straha za buduću slobodnu razmjenu datoteka jer oni razvijaju decentralizirani BitTorent klijent Tribler kojeg je 'nemoguće ugasiti' – tj. jedini teoretski način da ga se ugasi jest rušenje cijelog interneta.

Johan Pouwelse, jedan od znanstvenika koji radi na Tibleru kaže da je ovaj klijent u potpunosti sposoban oduprijeti se 'pritisku izvana' te može raditi i bez stranica za pretraživanje torrenta i trackera – jednostavno ne može biti ugašen, blokiran i cenzuriran, bez obzira na zakone i želje političara. Tribler je specifičan po tome da ne zahtijeva stranice za pretraživanje torrenta kako bi korisnici pronašli sadržaj za skidanje, već se zasniva na čistoj ''peer-to-peer'' komunikaciji. (jh)

 

Izvor: www.dnevnik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox