ISTRAŽIVANJE: 73 posto Hrvata misli da će recesija trajati barem dvije godine

Čak 73 posto stanovnika Hrvatske i dalje misli da će recesija trajati još barem dvije godine, rezultati su to Prizminog istraživanja.

 U usporedbi s rezultatima iz prijašnjih istraživanja, taj postotak je ostao gotovo jednak u odnosu na 2010. kada je zabilježio značajan skok u usporedbi s 2009.

Tri četvrtine stanovnika Hrvatske (75 posto njih) izjavilo je da su oni i njihove obitelji u nekoj mjeri imali ili će tek imati problema zbog recesije, a isto toliko njih (76 posto) slaže se da je moralo ili će morati promijeniti cjelokupni način života u odnosu na onaj koji su imali prije kriznog razdoblja. Očekivano, više problema i promjena u načinu života doživjeli su oni s manjim primanjima i nezaposleni.

Čak 68 posto stanovnika svoju bi postojeću financijsku situaciju u kućanstvu opisalo izjavom da troše upravo onoliko koliko zarađuju. Najveći udio u ovoj skupini imaju samci, stariji od 55 godina i oni s manjim mjesečnim primanjima (oko 2.000 kn).

Daljnjih 17 posto stanovnika dodatno se zadužuje kako bi podmirili sve tekuće financijske obveze. U ovoj pak skupini najveći udio imaju oni u dobi od 25 do 54 godine, potom oni nižeg stupnja obrazovanja, te kućanstva s pet i više članova, odnosno ona kućanstva koja imaju dvoje ili troje djece.

S druge strane,  devet posto stanovnika Hrvatske uspijeva malo ili značajno povećati svoju ušteđevinu – u prvom redu riječ je o kućanstvima čiji su prosječni mjesečni prihodi iznad 11.000 kn, piše business.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox