ISTRAŽIVANJE: Blizu polovice hrvatskih kućanstava živi lošije nego prije godinu dana

Rezultati novog vala istraživanja GfK barometra pokazuju da se kućanstva u Hrvatskoj još uvijek ne nadaju boljem životu.

Oko 7 posto  kućanstava  i dalje ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana.  Zatim, 47 posto kućanstava smatra da su ostali na istom. Ali, za  oko 44%  kućanstava njihovo sadašnje financijsko stanje još je lošije nego prije godinu dana.

Trećina kućanstava očekuje pogoršanje

 U sljedećih godinu dana oko 11 posto kućanstava  se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 49 posto  kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali približno  trećina (36%) kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije

Znatno gore financije u odnosu na prethodnu godinu, više od prosjeka za zemlju u cjelini, navode građani u sjevernoj Hrvatskoj, u naseljima do 2 000 stanovnika, te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva do 1.800 kuna. Malo goru situaciju navode i ispitanici u Istri s Primorjem, te oni iz kućanstava s prosječnim mjesečnim prihodom između 5.501 do 8.000 kuna.

U Hrvatskoj su buduće -  znatno lošije -  financijsko stanje  (u slijedećih godinu dana) najviše  istaknuli  ispitanici u naseljima do 2 000 stanovnika,  te oni s prihodom kućanstva do 3.500 kuna mjesečno, a najmanje  tamo gdje  prihodi prelaze 8.000 kuna.

Rast cijena i nezaposlenosti

U Hrvatskoj  gotovo svi građani očekuju rast cijena, najmanje u Istri s Primorjem  ( 82%), a najviše u sjevernoj Hrvatskoj (96%).

Ispitanici u Slavoniji i Lici, Kordunu, Banovini najviše očekuju bitno veću nezaposlenost a najmanje to navode građani u Istri s Primorjem. Istraživanje je pokazalo da gotovo polovina  kućanstva  jedva spajaju kraj s krajem, prvenstveno u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj  a  najmanje  u Zagrebu. No, u Zagrebu je najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju. Da u ovoj godini uopće neće moći štedjeti istakli su najviše u  sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji (po oko 68%).

Na pitanje kako će se mijenjati gospodarsko stanje u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci lošije gospodarsko stanje najviše ističu u Istri s Primorjem te Lici ( 71% odnosno 74%), a najmanje u Zagrebu s okolicom (50%). (PS/JK)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox