ISTRAŽIVANJE: Božićnicu od 1.374 kune očekuje 41 posto zaposlenih

Foto: Shutterstock

Božićnicu ove godine očekuje 41 posto ispitanika u istraživanju koje je proveo portal MojPosao, a velika ih većina očekuje novac, u prosječnom iznosu od 1.374 kune. 

Pritom trećina ispitanika (34 posto) misli da je božićnica pravo radnika odnosno, zamjeraju poslodavcu ukoliko ju ne isplati, dok ih 67 posto smatra da je riječ o odluci poslodavca. Istraživanje koje je portal MojPosao proveo tijekom studenog na više od 500 ispitanika pokazuje da su ispitanici pesimistični kada je u pitanju isplata božićnice - manje od polovice ispitanika, ili njih 41 posto očekuje božićnicu, dok ju je lani očekivalo 47 posto.

Među ispitanicima koji očekuju božićnicu, velika većina, 91 posto, očekuje novac u prosječnom iznosu od 1.374 kune, što je za 49 kuna manje nego lani. Prema mišljenju ispitanika, adekvatna božićnica trebala bi iznositi 1.740 kuna, što je čak 27 posto više od prosječne božićnice koju očekuju ove godine. Bon očekuje 34 posto ispitanika, u prosječnom iznosu od 1.047 kuna, dok se poklon paketu nada 19 posto ispitanika, prema 4 posto prošle godine. Božićnice u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu (65 posto) i državnih tvrtki (56 posto), a najmanje joj se nadaju zaposleni u domaćim institucijama, njih 12 posto. S obzirom na veličinu tvrtke, božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici velikih tvrtki ili institucija (s više od 200 zaposlenih), njih 57 posto. U najmanjoj mjeri očekuju je zaposleni u malim tvrtkama, 35 posto.

Dalmatinci su i ove godine optimističniji od ostatka hrvatskih građana, čak ih 71 posto vjeruje u da će im božićnica biti isplaćena. Veliki broj ispitanika iz središnje (67 posto) i istočne (62 posto) Hrvatske također smatra da će ih poslodavac 'nagraditi'. Božićnici se u najmanjoj mjeri nadaju ispitanici iz Istre i Kvarnera (48 posto) te Zagreba i okolice (47 posto).

Neisplata božićnice 

Najčešći razlog za neisplatu božićnice je gospodarska kriza, smatra 51 posto ispitanika. Drugi razlog je taj što nikada i nisu primali božićnicu (29 posto), dok petina ispitanika navodi druge razloge kao što su loše financijsko stanje tvrtke u kojoj rade, a koje nije vezano uz gospodarsku krizu. Svega polovica sudionika istraživanja primila je božićnicu prošle godine (53 posto).

Poslodavci su u prošloj godini svoje zaposlenike najčešće nagrađivali novcem (78 posto), s prosječno 1.467 kuna, što je 185 kuna manje nego 2010. Nešto manje od trećine ispitanika (28 posto) dobilo je bon za kupovinu prosječne vrijednosti od 934 kuna, dok je 13 posto ispitanika lani primilo poklon paket u kojem su se najčešće nalazili prehrambeni proizvodi. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox