Izmjene Ovršnog zakona: Ukidaju se javni ovršitelji

Po nalogu ministra pravosuđa Orsata Miljenića od idućeg tjedna kreće s radom skupina za izmjene Ovršnog zakona, a ovrhe bi se trebale provoditi brže, učinkovitije, jednostavnije i bez vrijeđanja dostojanstva dužnika, piše Večernji list.

Izmjenama Ovršnog zakona javni ovršitelji neće biti potrebni, no zadržat će se sustav ovrhe koji od 1. siječnja prošle godine provodi Fina.  Naplata preko Fine će se „doraditi“ kako se ne bi dogodilo da se plijeni novac sa skrbničkih računa, invalidnine, stipendije i dr.

Sudske ovrhe će ostati, a odnosit će se na ovrhu nad nekretninama i pokretninama, no smanjit će se broj prigovora (sada su moguća četiri), pojednostavit će se procedura provedbe sudskih rješenja, a za ovrhe više neće biti zaduženi trgovački, nego samo općinski sudovi.

Ministar pravosuđa kaže da je analiza pokazala da bi se u slučaju zadržavanja javnih ovršitelja, broj predmeta povećao za četiri do pet puta budući da se na svaku odluku ovršitelja moglo uložiti četiri različita prigovora, a cijeli postupak bio bio još skuplji jer su javni ovršitelji naplaćivali svoje usluge.  (jk)

 

Izvor: Večernji list, 14. ožujka 2012.

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox