Kerum: Loša okolnost je što sam ušao u politiku

Splitski gradonačelnik Željko Kerum gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u. Otkrio je zašto se povukao iz javnosti i priznao da mu je ulazak u politiku bio najveća greška.

Željko Kerum vjerojatno je najtraženiji gradonačelnik u Hrvatskoj, bar je to bio do gostovanja u emisiji. Nitko nije znao gdje je, slikali su ga s leđa, a on već duže vrijeme ne dolazi na posao iako je navodno grad Split u velikim financijskim problemima. Na sve optužbe koje su izrečene na njegov račun odgovorio je gostovanjem u emisiji.

Bilo je ljeto i možda sam promijenio način funkcioniranja. Da bi me se slikalo treba se ustat u 6 sati i čekat me, ali eto. Promijenio sam način rada, nisam toliko u javnosti, a ako nisam fizički prisutan ne znači da nisam obaviješten o svemu što se događa u Splitu, a tako i privatno. U gradske prostorije dolazim po potrebi, a u gradu se i tako ne događa ništa za što treba moja odluka. Situacija u gradu je loša kao i u cijeloj Hrvatskoj.

Pogriješio sam ulaskom u politiku

Nisam očekivao da će okolnosti u posljednje četiri godine biti ovako loše, a onda se rade greške. Loša okolnost je što sam ušao u politiku, i nisam znao da je moguće da idem tako daleko i imam toliko utjecaja, ali sada je tako kako je, neću se opravdavati, rekao je Kerum.

Moji poslovni problemi su ti što je moja matična firma Kerum grupa bila glavni jamac za kredit za hotel Marjan i kada je Hypo banka blokirala jamca blokirala je Kerum grupu. To znači ili da imaju kupca za hotel ili ga žele preuzeti i žele kupiti građevinu vrijednu 150 milijuna eura za ništa. Isto tako neki sitni dobavljači su poslali ovrhu da bi naplatili 100 ili 200 tisuća kuna, a kroz 20 godina rada smo im platili milijune. Platili smo im 99,5 posto dugova, i sad su nam sjeli na račun, a nitko od njih nam ne želi dati rabat na osnovu dugogodišnjeg poslovanja - osvrnuo se na poslovne neprilike splitski gradonačelnik koji je dodao i kako je Kerum grupa prodala neke trgovine Kerum trgovinama, prodala robu i radnike, a svim dobavljačima koji su bili korektni Kerum trgovine su preuzele dug i plaćaju sve što je potrebno.

Svi vjerovnici koji misle da su vjerovnici i da im Kerum d.o.o. nešto duguje neka to dokažu na sudu i neka se tim putem naplate, poručio je suradnicima Kerum, i priznao kako je u poslovnim problemima, ali kako on ima nekretnine koje uvelike povećavaju njegov kapital.

Znam za koje vrijednosti bi dao svoje nekretnine, i ne bih htio da se prodaju zbog stečaja, ali i u tom najgorem slučaju iz njih se svi mogu namiriti. Jedini koji se neće namiriti sam ja, a ako se, slučajno, sutra proda hotel Marjan koji ima 54.000 kvadrata opet će Kerum biti ono što je i bija i ovi koji se naslađuju će zašutit.

Kerum je pohvalio Vladu što je sačuvala kreditni rejting i rekao da za njegovo poslovno carstvo nema crnog scenarija. Nema crnog scenarija. Crni scenarij bi bio da ne možemo isplaćivati dugove, da nas blokiraju. a crni scenarij može biti samo za mene jer sam imao kapital 300 milijuna eura, a može mi se dogoditi da ga izgubim - naglasio je Kerum. (HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox