Kod kuće je najljepše: Godišnji odmori Hrvata u Hrvatskoj

Kada je riječ o godišnjim odmorima, gotovo 40 posto ispitanika Europske unije ove godine isti namjerava provesti i vlastitoj domovini. Tek jedan od pet ispitanika planira otputovati jednu od zemalja članica Unije, a 16 posto ih planira put izvan granica, pokazalo je to Eurobarometrovo istraživanje, a prenosi posao.hr.

 

Istraživanjem su obuhvaćene i zemlje kandidatkinje za ulazak u uniju, pa su i Hrvati iznijeli svoj stav o turizmu. Tako 86 posto Hrvata odmor namjerava provesti u vlastitoj domovini, a 5,2 posto ih uopće neće ići na godišnji odmor. Hrvatska je s tim brojkama jedna od 15 zemalja u kojima većina ispitanika namjerava odmor provesti unutar granica države.

Odmor unutar granica domovine:

Turska – 88 posto građana
Hrvatska – 86 posto
Grčka – 85 posto
Bugarska – 82 posto

Kada je riječ o prijevoznom sredstvu kojim se putuje na godišnji odmor, 44 posto Europljana  na isti ide automobilom i motorom. Iako se postotak čini velikim, to je najmanji postotak u protekle tri godine koliko se dugo ovo istraživanje provodi. Zanimljivo je da avionski prijevoz do odredišta iz godine u godinu raste i sve je popularniji.  Najčešće turisti iz zemlja članica Europske unije svoj odmor organiziraju samostalno i to najčešće u Turskoj, Islandu, Hrvatskoj i Rumunjskoj. (SJ)

 

Izvor: www.posao.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox