Koje račune građani najčešće ne plaćaju?

Novca je sve manje, neplaćenih računa sve više, a brojke govore o 78 tisuća građana kojima su blokirani računi zbog neplaćanja komunalija, kredita, računa za mobitele, a ukupno duguju više od šest milijardi kuna, piše Jutarnji list.

Zbog krize građani gledaju koje račune će prve platiti, a koji mogu pričekati sljedeću plaću.

Isključenje pa sud

Jedan od računa s kojima nema čekanja je onaj za struju. Naime, nakon dvije neplaćene rate i opomene koja vam stiže osam dana nakon dospijeća računa, isključit će vas iz sustava opskrbom električnom energijom. Nakon plaćanja duga, morat ćete platiti stotinjak kuna troškova ponovnog uključenja u mrežu. Ako račun ne platite mjesec dana od isključenja, vaš slučajem bavit će se na sudu.
Nakon struje, sljedeći na popisu za plaćanje su računi iz banke/leasing kuće jer će vas u slučaju da samo jedan mjesec zakasnite s otplatom kredita, zvati iz banke i poslati vam opomenu, naravno na vaš račun.  Neke banke će vas nakon prvog mjeseca kašnjenja s otplatom kredita, u Hrvatskom registru otplate kredita označiti kao „neurednog platišu“, što je korak do mjesta na „crnoj listi“ što znači da više nećete moći dobiti novi kredit.

Pričuva

Najbezopasnije je odgoditi plaćanje pričuve u stambenim zgrada jer u većini slučajeva vaše ime, zajedno s ostalim neplatišama stave na oglasnu ploču zgrade.  Problem nastaje ako vas odluči tužiti predstavnik stanara. Slično je i s računima za vodu, jer vodoopskrba i odvodnja rijetko prekidaju isporuku vodu, a nije izgledno i da će vam prestati odnositi smeće ako ne platite račun Gradskoj čistoći. No, svi računi kad-tad dođu na naplatu, samo pri tome još budu uvećani za kamatu i troškove opomene. (jk)

 

Izvor: Jutarnji list, 10 svibnja 2011.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox